Hlavní obsah

Měsíční bible se prodala za 1,5 miliónu

Bible na mikrofilmu, která je pokládána za jednu z nejvzácnějších „knih“ na Zemi poté, co jednou obletěla Měsíc na palubě vesmírné lodi Apollo 13 a přistála na měsíčním povrchu při výpravě Apolla 14, se vydražila v Dallasu za 75 000 dolarů (asi 1,5 miliónu korun). Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Heritage Auctions, Reuters

Bible na mikrofilmu přistála na měsíčním povrchu.

Článek

Bible se dražila v rámci aukce vesmírných memorabilií pořádané ve středu večer. „Měsíční bible“ s rozměry 3,8 krát 3,8 centimetru se dá číst pomocí mikroskopu a je jednou z 12 biblí, které zůstaly ze sbírky stovky biblí, jež se na povrch Měsíce dostaly s astronautem Edgarem Mitchellem v roce 1971.

„Tento malý mikrofilm ji obsahuje celou, všech 1245 stránek bible krále Jakuba, jak Starý, tak Nový zákon,“ řekl Michael Riley, historik dražební síně Heritage Auctions. Miniaturní bible vyrobila Modlitební liga Apollo - skupina, kterou založili zaměstnanci NASA a celosvětově se rozšířila její myšlenka využít cesty člověka na Měsíc k šíření slova božího.

Velitel mise Apollo 13 Jim Lovell vzal v roce 1970 do vesmíru 512 biblí o velikosti poštovní známky. Měly s ním přistát na Měsíci, ale to se nezdařilo poté, co výbuch kyslíkové nádrže vážně poškodil vesmírné zařízení. Část z nich pak na Měsíc vzal Mitchell.

Jedna z kompletních „měsíčních biblí“, které zůstaly po Mitchellově výpravě, je až do 22. června vystavena ve Vatikánu - v sousedství například tří fragmentů Svitků od Mrtvého moře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám