Hlavní obsah

Martha Stewartová obžalována z několika zločinů, hrozí jí 10 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Americká celebrita světa módy a životního stylu Martha Stewartová byla ve středu před federálním soudem na Manhattanu obviněna z trestných činů podvodu s cennými papíry, maření výkonu spravedlnosti a předkládání nepravdivých informací. Majitelka mediálního a módního impéria by tak mohla dostat až deset let vězení.

Foto: Jiří Šafránek

Racek šedý na Vltavě v sobotu 28. 1. 2012.

Článek

Stewartovou ve středu zároveň americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) obvinila ze zneužívání neveřejných informací k obchodování s cennými papíry. Obě obvinění jsou důsledkem vztahu Stewartové s bývalým ředitelem biotechnologické firmy ImClone Systems.

Stewartová je popotahována již déle než rok za to, že měla zřejmě o firmě ImClone Systems informace, které ostatní akcionáři neměli. Mohla tak podle žaloby prodat akcie firmy těsně předtím, než byla o firmě zveřejněna nepříznivá informace. Stewartová trvá na tom, že je nevinná. Její oficiální obžaloba přichází po 16 měsících trvání kauzy a poté, co jednání o mimosoudním vyrovnání mezi ní a prokurátory ministerstva spravedlnosti USA neuspěla.

Martha Stewartová je ve Spojených státech velmi známá jako osoba, která výrazně ovlivňuje životní styl. Bývalá obchodnice s cennými papíry založila nejprve cateringovou firmu, kterou pak přeměnila na impérium světa médií a módního návrhářství Martha Stewart Living Omnimedia Inc.

Akcie firmy oživily z předchozího propadu

Předpokládá se, že po středečním vznesení obvinění Stewartová z čela své společnosti odstoupí. Akcie firmy tak po zprávě o obžalobě získaly pět procent a oživily z úterního 15procentního propadu, kdy reagovaly na signály, naznačující oficiální vznesení obžaloby. Stewartová prodala 27. prosince 2001 téměř 4000 akcií ImClone Systems, tedy den předtím, než firma oznámila, že federální úřady jí odmítly žádost o schválení klíčového léku proti rakovině.

Stewartová, která udržovala dlouhý vztah s bývalým ředitelem ImClone Systems Samem Waksalem, se brání tím, že podezřelá transakce byla vyvolána trvalým příkazem prodat při poklesu ceny pod 60 dolarů. Waksal byl odvolán z čela ImClone před rokem a byl obžalován ze zneužívání důvěrných informací, protože stejně jako Stewartová prodal akcie firmy den před zveřejněním negativní zprávy a před následným prudkým propadem ceny.

Uznán vinným byl v šesti ze 13 obvinění z trestného činu a příští týden nad ním bude vynesen rozsudek. Do impéria Marthy Stewartové patří například měsíčník rad pro domácnost Martha Stewart Living, který se zaměřuje na životní styl. Časopis pravidelně čtou více než dva miliony Američanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám