Hlavní obsah

Majitelé obávaných psů v Itálii připlatí a budou zaregistrováni

Novinky, DPA, Ananova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Italští zákonodárci sestavili soupisku nejnebezpečnějších plemen psů, které by v budoucnosti měly podléhat přísnému dozoru. Volné šíření štěňat bude zakázáno u dvaadevadesáti plemen, včetně takových jako jsou kólie či bernardýni. Majiteli zvířat na "černé" listině se nebudou moci v budoucnosti stát děti a kriminálníci.

Foto: archiv NDM Ostrava

Veronika Lazorčáková a Igor Orozovič v muzikálu Balada pro banditu, který v Ostravě režíroval Peter Gábor.

Článek

O novém, v Evropě zcela ojedinělém kroku italských poslanců informoval v úterý britský deník Daily Telegraph. Příslušná opatření už byla koncem minulého týdne projednána a budou záhy italským parlamentem i schválena.

Výběr plemen je nelogický

Rozhodný odpor k vybraným plemenům přišel údajně v zemi po opakovaných útocích pittbullů na lidi, k nimž došlo letos v létě. Na prvních příčkách "nežádoucích" psů jsou vedle zmíněné rasy dále dobrmani, mastifové a němečtí ovčáci.

Poněkud nelogicky jsou k nim ale přiřazena i plemena vnímaná dosud jako ideální společníci do rodin s dětmi, například newfoundlandský pes, kólie či bernardýn. Naopak na seznamu zcela chybí obávaný staffordshire bullteriér.

Chceš psa, zaplať

Lidé, kteří jsou v dospělí a v minulosti se nikdy nedostali do konfliktu se zákonem, si sice mohou "zakázaná" plemena pořídit, ovšem jen při dodržování přísných pravidel. Mimo jiné budou ihned po zakoupení štěněte zaneseni do speciální složky a zaplatí nově zavedené pojištění, jež v přepočtu na české koruny vyjde asi na sedm tisíc ročně za jednoho psa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám