Hlavní obsah

Lidoopí máma skrývá mládě

Novinky, Ivan Langr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Je to chlapeček nebo holčička? S touto otázkou na rtech se už týden budí ošetřovatelé opic z liberecké zoologické zahrady. Třiadvacetiletá samice vyhubením ohroženého mandrila rýholícího Mandrilka totiž minulé pondělí porodila. Své lidoopí mládě ale dosud umně skrývá na břiše, takže z něj chovatelé vidí jen malinká zádíčka.

Foto: HZS Kladno - Tomáš Hradil

Čelní srážka dvou vozidel si vyžádala šest zraněných.

Článek

Pohlaví asi 15 centimetrů velké opičky, kterou Mandrilka zplodila se statným samcem Dolfim, tedy zatím nejsou s to určit. "Samice je hrozně opatrná, má mládě pořád na břichu, kde jsou cecíky, a vůbec ho od sebe nepouští. Kdy nám opičku ukáže, vůbec netušíme. Jsme z toho už trochu netrpěliví, protože se to tak často nestává, ale na druhou stranu jsme rádi, že se máma o mládě stará," líčila Právu mluvčí zahrady Lada Sedláčková.

Podle ní přitom stačí jediné: aby Mandrilka opičku buď na chvíli pustila, nebo ji nechala přelézt na svá záda. "Naše ošetřovatelky jsou tak zkušené, že jim stačí opravdu chvilka. A samečka od samičky rozeznají snadno - kluk má samozřejmě malého pindíka," dodala Sedláčková.

Mandrilové pocházejí z deštných pralesů v oblasti Kamerunu a Konga. Samci, patrně nejpestřeji zbarvení lidoopi vůbec, přitom vynikají výrazně zvrásnělou tváří, v níž převažuje červená a kobaltově modrá barva. Liberecká ZOO mandrily chová od roku 1980 a v řadě poslední mládě je celkově už třinácté.

Výběr článků

Načítám