Hlavní obsah

Lezci zdolali nejvyšší komín v Evropě a pořídili úchvatné záběry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší evropský komín, který patří ke slovinské uhelné elektrárně ve městě Trbovlje, měří 360 metrů. Řadě lidí se zamotá hlava už při pouhém pohledu na něj, dva slovinští lezci jej ale zdolali a pořídili úchvatné záběry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sportovní lezci zdolali nejvyšší komín v Evropě měřící 360 metrůVideo: Reuters

 
Článek

Slovinští lezci Janja Garnbretová a Domen Škofic dokončili zatím jednu z nejnáročnějších výzev svých životů. Zdolali nejvyšší evropský komín, který je nejdelší umělou vícestupňovou trasou na světě.

Nejde rozhodně o žádné amatéry. Jednadvacetiletá Garnbretová je v mladém věku již šestinásobnou mistryní světa ve sportovním lezení a nebýt pandemie koronaviru, reprezentovala by Slovinsko také na olympiádě v Tokiu. Zároveň je držitelkou nejvyššího slovinského státního sportovního ocenění.

Její o pět let starší kolega a zároveň partner Škofic je vítězem světového poháru a juniorským mistrem světa i Evropy ve sportovním lezení.

Bez jištění chtěl vylézt na útes, skončil s rýmou v helikoptéře

Koktejl

Ve středu zveřejněné video zachycuje téměř osm hodin trvající pokus, při kterém lezci zdolali všech 13 strmých úseků bez jediného pádu. Poradili si také s nejnáročnější částí trasy, která je ve výšce 257 metrů nad zemí.

Díky záběrům z dronu se nyní nabízí šance vychutnat si obdivuhodný výkon od obrazovky, slabším povahám se ale možná zatočí hlava už z pouhého pohledu do krajiny východního Slovinska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám