Hlavní obsah

Lékaři vyndali ženě močový kámen velikosti grepu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Kámen o velikosti grapefruitu odstranili izraelští chirurgové z močového měchýře pacientky, která několik let neřešila svůj zdravotní problém. Nyní zato ale možná překonala světový rekord.

Článek

Kámen, který se podařilo vyjmout v celku, měl průměr 13 centimetrů a vážil skoro jeden kilogram. Upřesnili to lékaři z nemocnice v severním Izraeli, kteří osmačtyřicetiletou ženu operovali.

"Když jsem ten kámen uviděla, ohromilo mě to," uvedla pacientka Muníra Chalílová. "Nemohla jsem uvěřit, že jsem takovou věc měla ve svém těle. Jsem šťastná, že všechno dobře dopadlo a bolesti jsou pryč," dodala pacientka 

Podle chirurga Chajma Farhadiána byla žena hospitalizována se stejnými bolestmi už před třemi lety, tehdy ale operaci odmítla.

V Guinnessově knize rekordů je jako dosud největší kámen vyjmutý z močového měchýře zanesen kámen o váze 260 gramů a průměru sedmi centimetrů. V roce 1998 byl vyoperován muži v Jemenu.

Dehydratace organismu často způsobuje, že minerály rozpuštěné v moči člověka se hromadí a vytvoří útvary v pacientově ledvinách, močových cestách nebo močovém měchýři. Velikost kaménků obvykle nepřesáhne pět centimetrů a často se vyloučí přirozenou cestou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám