Hlavní obsah

Lachtánek Eda odkoukává triky od starších. Dokonce „štěká“ na psy

Novinky, Kristýna Léblová, jdu
Praha

Dnes už tříměsíční mládě lachtana jihoafrického z pražské zoo, které dostalo o víkendu jméno Eda, si pomalu zvyká na bazén i ostatní lachtany. Kromě toho, že už bravurně plave a skáče, odkoukává Eda triky od starších členů rodiny. Podle chovatele dokonce „štěká“ na psy návštěvníků.

Lachtánek Eda odkoukává triky od starších lachtanů. Dokonce „štěká“ na psyVideo: Novinky

 
Článek

„Eda má super život, většinu dne odpočívá v lachtaním bazénu nebo si hraje s ostatními,“ popsal Novinkám vrchní chovatel lachtanů Jakub Mezei.

Tříměsíční Eda si už stihl mezi lachtany najít svoji oblíbenkyni. „Nejvíce ho zajímá samička Daisy. Je to taková jeho lachtaní teta, kterou Eda provokuje ke hře. Tahá ji za ploutve, potápějí se spolu a přetahují se o různé hračky,“ zmínil.

Foto: Novinky

Eda se učí od ostatních.

Jednou z nejoblíbenějších hraček lachtanů jsou míče, někdy si přitom hrají i s návštěvníky. „Samička Ronja si občas vyhazuje míče ven z bazénu a hází si s návštěvníky přes skleněnou stěnu. To Eda okukuje a třeba to jednou také bude dělat,“ dodal.

Výcvik až za rok a půl

Různým povelům a trikům však Edu budou chovatelé učit, až bude starší. První necelé dva roky života totiž tráví převážně u matky, která ho kojí. Důležité také bude, aby se naučil podstupovat veterinární prohlídky a nechal se dobrovolně kontrolovat.

Do té doby však má malý Eda ještě spoustu času poznávat hlavně své okolí a ostatní lachtany. Denně také naspí až patnáct hodin. „Je to opravdu ještě takové lachtaní batole, které si pořád musí zvykat a učit se novým věcem. Je to pro něj samozřejmě vysilující, a proto hodně odpočívá,“ zmínil chovatel.

Místo návštěvníků, na které si prý už stihl zvyknout, Edu zajímají psi. „Když je vidí přes sklo, tak se samozřejmě za psy snaží dostat. Vyskakuje u skla nebo i dělá takové bubáky,“ dodal s tím, že bubák je výraz pro štěkavý zvuk, který lachtani vydávají a tlamu přitom nechávají otevřenou.

Foto: Zoo Praha

Lachtánek se naučil plavat a teď si zvyká na nové prostředí velkého bazénu.

Mládě Eda se narodilo 31. května a je vnukem lachtana Gastona, jenž se stal jedním ze symbolů ničivých povodní roku 2002. Voda z Vltavy tehdy zaplavila i areál trojské zahrady a poničila lachtaní výběh. Gaston tehdy unikl a dostal se po Vltavě a Labi až do Německa. Až poté, co uplaval 300 kilometrů, jej nedaleko Berlína dokázali vylovit němečtí záchranáři. Na cestě zpět do Prahy však Gaston uhynul na následky infekce spojené s vyčerpáním. Dnes má Gaston v zoo svůj pomník.

V pražské zoo se chovají lachtani už 85 let. První pár, Hýtu a Batula, zahradě věnoval v roce 1934 herec Vlasta Burian, který jej pořídil z Ameriky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám