Hlavní obsah

Krásné dívky přišly darovat krev

Právo, Vlasta Hradilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Podpořit dobrovolné dárcovství krve přišla ve středu do transfúzního oddělení Fakultní nemocnice (FN) v Olomouci Česká první vicemiss 2007 Eva Čerešňáková spolu s modelkami a jedním modelem modelingové agentury Styl Olomouc.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Mezi těmi, které přišly ve středu darovat do olomoucké Fakultní nemocnice svou krev, byla i modelka Monika Stránělová.

Článek

Již třetí akci nazvanou Darujte krev s českými miss, která je pokračováním kampaně Daruj krev ještě dnes, připravil Český červený kříž (ČČK). Jejím cílem je pomoci rozšířit řady dobrovolných dárců a oslovit zejména mladé lidi.

„V celé České republice je nyní evidováno zhruba 350 tisíc dárců krve, což je asi 3,5 procenta populace. Evropská unie přitom doporučuje, aby jich bylo kolem pěti procent, tedy asi o třetinu více. Jsem proto rád, že i krásné dívky chtějí podpořit dárcovství krve a motivovat tak právě své vrstevníky, ale nejen je, k bezplatnému dárcovství,“ uvedl prezident ČČK Marek Jukl.

Vicemiss Čerešňáková je pravidelnou dárkyní krve a kromě toho pořádá s ČČK různé akce, do kterých se zapojily i její kamarádky. Dárcovství tak už v minulosti podpořily například Česká Miss 2007 Lucie Hadašová, Miss České republiky 2008 Zuzana Jandová, Miss Aerobic ČR 2006 Nikola Vykydalová, Vicemiss ČR 2007 Veronika Pompeová, mezinárodně úspěšná modelka Kateřina Dudková a řada dalších modelek.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Dobrovolné dárcovství krve podpořila i modelka Alena Migdalová.

Mezi těmi, které ve středu darovaly svou krev, byla i modelka Monika Stránělová. „Považuji to za potřebné, protože krev pomáhá zachraňovat lidské životy. Chtěla jsem podpořit dobrou věc,“ řekla Právu modelka.

Sama Čerešňáková krev ve středu darovat nemohla. „Je mi to líto, ale není tomu tak dávno, co jsem se vrátila z Bangladéše, a tak to není možné,“ svěřila se Právu vicemiss. Právě to, že lidé více cestují do exotických zemí, je jedním z faktorů, který komplikuje dárcovství.

„V těchto případech je možné odběry provést až po uplynutí půlroční doby,“ uvedla již dříve primářka transfúzního oddělení olomoucké FN Dana Galuszková. Oddělení má nyní v registru zhruba osm tisíc dárců.

Darovat krev právě v olomoucké FN je podle primářky důležité proto, že právě zde se koncentrují nejzávažnější případy z celého Olomouckého kraje. „Krev, kterou odebereme, zůstává k dispozici našim pacientům. V případě akutní potřeby můžeme solidárně vypomoci i jiné nemocnici,“ konstatovala Galuszková. Nejnáročnější na spotřebu krve jsou zejména závažné úrazy, operace nebo léčba hemato - onkologických onemocnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám