Hlavní obsah

Kolumbijský kartel vypsal odměnu na hlavu psa, který dealery připravil o milióny

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžko asi najdete v Kolumbii psa, který by měl větší cenu než fenka německého ovčáka jménem Sombra (Stín). Radost to ale jejím páníčkům nedělá. Sombra totiž slouží coby policejní pes a její cenu určil kolumbijský drogový kartel Urabeños, který na její hlavu vypsal odměnu 200 miliónů kolumbijských pesos (zhruba 1,5 miliónu korun).

Foto: Profimedia.cz

Fenka Sombra patří k nejúspěšnějším psům v kolumbijském policejním sboru.

Článek

Za svou policejní kariéru dokázala šestiletá fenka jménem Sombra vyčenichat drogy o celkové hmotnosti přes deset tun a přispěla k zatčení 245 lidí. Drogovému kartelu došla trpělivost a na hlavu psa vypsal vysokou odměnu. S odvoláním na kolumbijské zpravodajské servery o tom informovala BBC.

Gang vypisuje odměny často a pravidelně. U lidí, většinou nepohodlných policistů, jsou však řádově nižší. V roce 2012 například policie našla letáky nabízející za vraždu policejního důstojníka 500 dolarů (zhruba 11 tisíc korun).

Foto: Policía Nacional de Colombia

Za práci u policie se fence dostalo už mnohých ocenění.

Vypsáním odměny dosáhli drogoví zločinci alespoň částečně svého. Kolumbijská policie stáhla psa z přístavního města Turbo, odkud putuje většina drog do Spojených států a Mexika a kde si Sombra připsala své největší úspěchy.

Odteď bude fenka sloužit na letišti El Dorado v kolumbijském hlavním městě Bogotě. Kromě toho dostali Sombra i její psovod policejní ochranu.

Foto: Policía Nacional de Colombia

Když zrovna není v práci a nehledá drogy, ze všeho nejradši má Sombra děti.

Kartel Urabeños kontroluje většinu drogového exportu z Kolumbie a jeho šéf, Dairo Antonia Úsuga zvaný Otoniel, patří k jedněm z nejhledanějších mužů v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám