Článek
„Její hnízdiště se nacházejí převážně ve stepích Kazachstánu, odkud odlétá na zimoviště v severovýchodní Africe. Celosvětově je zařazena mezi kriticky ohrožené druhy vzhledem k úbytku její populace,“ uvedl ornitolog.
Keptuška stepní je velká jako naše čejka chocholatá a často se k hejnům čejek přidružuje a společně hledají potravu na polích, v mokřadech a na dně vypuštěných rybníků.
I na Hradeckém rybníku a okolních polích lze nyní keptušku stepní zahlédnout v hejnu čejek chocholatých.
„Na rozdíl od čejky nemá chocholku, je drobnější, ale má delší černé nohy. Má výrazný nadoční proužek a hnědavá záda a křídla,“ konstatoval Šafránek.
V České republice byl podle něj tento pták zjištěn v minulosti pouze osmnáctkrát. Na střední Moravě byla keptuška stepní poprvé pozorována na Záhlinických rybnících v letech 1981 a 1996. U Chropyně v roce 1985 a v Tovačově na Hradeckém rybníku v letech 2000 a 2012.
„Naposledy pak byla spatřena na štěrkopískovně u Majetína v roce 2018,“ doplnil ornitolog.

