Hlavní obsah

Když je žízeň větší než strach. Levhart i kořist pili těsně vedle sebe

Novinky, tcs

Levharti a nilgauové jsou nepřáteli, jedni jsou lovci, druzí jejich kořistí. Neplatí to však vždy, dvojici ochranářů v indické levhartí rezervaci Jhalana se podařilo natočit vzácný okamžik smíru, kdy obě zvířata raději v horkém dni hasila žízeň, než aby si všímala jedno druhého.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Levhart a nilgau hasili žízeň společněVideo: AP

 
Článek

Dhiraj Kapoor a Dhirendra K. Godha byli na počátku července na rutinní návštěvě levhartí rezervace Jhalana na severu Indie, když u jedné z vodních nádrží narazili na levharta.

„Jsou plaší, jakmile uvidí člověka, okamžitě utečou, takže jsme se drželi zpovzdálí a nechali ho v klidu pít,“ uvedl Kapoor. K překvapení ochranářů však k vodě dorazil další žíznivý návštěvník.

K jezírku dorazil mohutný samec nilgaua. Z přítomnosti šelmy ani lidí si nic nedělal a rovnou začal pít. Tito tuři (název nilgau pochází z hindských slov níl – modrý a gau – býk) jsou častou kořistí levhartů.

Opuštěnou turistickou cestu teď využívá vzácný irbis

Koktejl

Dospělí samci bývají pro šelmy nebezpeční, proto levharti vyhledávají spíše mladší kusy, platí ale, že pokud kterýkoliv člen stáda uvidí levharta, varuje ostatní a dává se na útěk. V tomto případě však samec nebezpečí ignoroval a dal přednost uhašení žízně.

„Byl horký letní den, kolem 47 stupňů Celsia. Voda prostě stála za to riziko,“ uvedl Godha.

Šelma věděla, kdy radši odejít

Po chvilce však křehké příměří skončilo. Levhartovi bylo jasné, že v souboji s dospělým samcem by si minimálně odnesl pár ošklivých zranění, a tak raději vyklidil pole. „Dávají si pozor, aby se nezranili. Bylo od něj chytré urychleně odejít,“ vysvětlil Godha.

Na školním záchodě našli rozkládající se tělo levharta

Koktejl

Rezervace Jhalan se rozkládá na území zhruba 21 kilometrů čtverečních a je domovem pro pětadvacítku levhartů. „Za patnáct let, co tu pracujeme, jsme ale nikdy neviděli sdílet levharta a nilgaua jednu vodní nádrž,“ uvedl Kapoor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám