Hlavní obsah

Kampaň srovnávající zabíjení zvířat s holocaustem narazila

DPA, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOSTON

"Pro zvířata jsou nacisty všichni lidé", tak zní sjednocující heslo kampaně ochránců zvířat zastřešených organizací PETA. Ta nyní probíhá v americkém Bostonu. Na billboardech a rozdávaných letácích jsou vedle sebe znázorněny palandy s umírajícími lidmi v koncentračních táborech a přeplněné klece v drůbežárnách.

Foto: Alexander Mosio

Greta Sartori s obrazem Ranni rozbřesk

Článek

"Je to nechutná akce znevažující památku milionů nevinných obětí holocaustu a i těch, co přežili," uvedl za bostonskou hebrejskou komunitu její prezident Geoffrey H. Lewis.

PETA podobné reakce sklidila i v předchozích 22 městech, kde výstavu představila. Expozice je založena na několika 2 až 3 metry dlouhých billboardech zachycujících tváře obětí holocaustu. Naproti nim je vyděšená drůbež, konkrétně slepice a krůty.

Stejné fotomontáže jsou natištěny i na rozdávaných letácích. Ochránci zvířat se přitom jakémukoli znevažování tématu holocaustu brání. "Potřebujeme se poučit z minulosti, i když se to někomu zdá nepohodlné," říká duchovní otec kampaně a autor návrhů plakátů 21letý Matt Prescott.

Autor kampaně je sám Žid

Právě on se v doprovodu dvou spolupracovníků snaží přímo na ulici přesvědčit občany, aby výrazně změnili svůj jídelníček. "Už nás několikrát slovně i fyzicky napadli," říká k reakci kolemjdoucích Prescott, jenž je podle svých slov sám Žid. "Část mé rodiny prošla Buchenwaldem," doplňuje rodinnou historii mladý aktivista.

Snímky z holocaustu paradoxně pro potřeby kampaně zapůjčilo PETA Americké muzeum holocaustu. To se nyní cítí poškozeno a zvažuje podání žaloby vedoucí k okamžitému ukončení pojízdné expozice. "Nezachoval se k nám poctivě. Nikdy kupříkladu neuvedl, že dá zapůjčené snímky do souvislosti se zvířaty," uvedl hlavní výtku vůči Prescottovi za muzeum jeho tiskový mluvčí Arthur Berger. PETA zatím nehodlá nikomu ustupovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám