Hlavní obsah

Ještě než zemřel, zvládl válečný hrdina dovést svou vnučku k oltáři

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válečný veterán a hrdina z druhé světové války Bronisław Karwowski v Polském Bělostoku dovedl minulý čtvrtek svou vnučku Joannu k oltáři. Byla to jeho poslední mise. Dva dny na to ve věku 94 let účastník varšavského povstání a držitel Řádu znovuzrozeného Polska zemřel.

Foto: Profimedia.cz

Bronisław Karwowski vede svou vnučku Joannu k oltáři.

Článek

Ani věk, ani zhoršující se zdraví nezabránilo Bronisławowi Karwowskému, aby v uniformě doprovodil vnučku na její poslední cestě coby svobodné ženy. U oltáře na ně čekal ženich, který dojatě veteránovi poděkoval.

Foto: Profimedia.cz

Dojatý ženich děkuje válečnému veteránovi.

Karwowski se už v 18 letech přidal v roce 1942 k odbojovému hnutí Polska Niepodległa (Nezávislé Polsko). Byl zatčen Gestapem ale podařilo se mu téměř zázračně utéct. Následně se účastnil v roce 1944 neúspěšného Varšavského povstání. Po skončení války v odboji zůstal – tentokrát v tom protisovětském.

Několikrát byl opět zatčen, naposledy v roce 1948, kdy byl odsouzen k deseti letům za mřížemi a propadnutí veškerého majetku. Trest mu byl nakonec snížen a v roce 1952 byl Karwowski propuštěn.

Foto: Profimedia.cz

Bronisław Karwowski za druhé světové války

Po roce 1989 se stal držitelem několika vojenských řádů, včetně druhého nejvyššího polského řádu. Byl jmenován rytířem Řádu znovuzrozeného Polska. V sobotu 1. září, v den 79. výročí napadení Polska Německem, Bronislaw Karwowski zemřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám