Hlavní obsah

Jako by neplatily fyzikální zákony: Nejlepší čeští letci poměřili síly ve větrném tunelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zažít volný pád, aniž byste museli seskočit z letadla? Přesně to je létání ve větrném tunelu, tzv. indoor skydiving. O titul nejlepších českých letců se v pražských Letňanech utkalo 45 týmů. Nově si zasoutěžili také handicapovaní, pro které skydiving může představovat i jistou formu rehabilitace.

Skydiving: Nejlepší čeští letci poměřili síly ve větrném tuneluVideo: Novinky

 
Článek

Gabrielu Knapovou na vozíček před 17 lety upoutala nehoda na motorce. „Upoutala“ je však v jejím případě nepřesný výraz – Gabriela totiž navzdory svému handicapu jezdí na koni, na vodní lyži a na bobové dráze. Říká o sobě, že adrenalin potřebuje k životu. I proto se začala věnovat také létání ve větrném tunelu.

„Létání mi přináší nádherné pocity svobody. Jsem po něm vysmátá, mám dobrou náladu. Velikým bonusem je i to, že na tělo působí pozitivně, vlastně jako rehabilitace,“ popisuje Gabriela. „V tom tunelu se zapojí úplně všechny svaly, které na těle máte. Mám občas pocit, jako bych let řídila i ušima. I sval, který má jen zbytkovou sílu a v normálním životě se ani neprojeví, se v tunelu zapojí, pracuje a posiluje se,“ líčí.

Foto: Archiv Hurricane Factory Prague

Gabriela jako první otestovala speciální ortézy, které mají vozíčkářům při létání pomáhat udržet nohy ve správné poloze.

Spolu s dalšími dvěma handicapovanými účastníky se Gabriela letos poprvé proletěla v rámci Mistrovství České republiky v indoor skydivingu a ze své kategorie si odnesla první místo.

MČR v indoor skydivingu se letos konalo poosmé a zúčastnilo se ho rekordních 45 týmů, které soutěžily ve čtyřech disciplínách. Kromě skupinových formací a dynamických disciplín letos nově přibyly již zmiňované DEMO disciplíny v kategorii handicapovaných a v kategorii dětí.

Úkolem soutěžících je letět po určité dráze nebo předvést konkrétní sestavu v prostoru, kde fouká vítr rychlostí až 270 kilometrů v hodině.

Foto: Archiv Hurricane Factory Prague

Větrný tunel funguje jako simulátor volného pádu.

„Každý minimální pohyb v tunelu způsobí změnu směru. To, že je člověk sportovec, ještě neznamená, že mu skydiving půjde. Používají se při něm úplně jiné svaly než při jiných sportech a zapojují se i vnitřní svaly,“ říká organizátorka MČR v indoor skydivingu Eva Turková, která je zároveň bývalou členkou české reprezentace v létání ve větrném tunelu.

Větrný tunel původně vznikl jako trenažer pro parašutisty, aby své sestavy mohli cvičit i v zimních měsících. Postupem času se ale létání v tunelu stalo populární aktivitou i pro lidi, kteří z letadla neskáčou. V roce 2014 byl indoor skydiving uznán za oficiální sport a zařazen pod mezinárodní federaci FAI. Od té doby také letci mohou měřit síly na oficiálních soutěžích.

Foto: Novinky

Disciplína vertical formation skydiving obnáší přetáčení letců hlavou dolů.

„Ve světovém srovnání jsou na tom Češi se skydivingem dobře,“ pochvaluje si Eva Turková, „byli u zrodu tunelového létání. Spousta našich bývalých instruktorů byla u zrodu jednotlivých disciplín a podílela se i na formování jejich pravidel. Češi se na světových soutěžích pravidelně objevují na stupních vítězů.“

Lidí, kteří o skydiving projevují zájem, je podle Evy Turkové víc a víc. „Zkusí si to jako jednorázový zážitek, pak je to nadchne a vrací se k nám,“ říká.

Reklama

Výběr článků

Načítám