Hlavní obsah

Jack Nicholson odhaluje ponuré dětství

Právo, Rostislav Matulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Na stříbrném plátně si americký herec Jack Nicholson (66) užil rolí záporných či rebelantských dosyta. To vše chce nyní překonat nemilosrdnou filmovou sondou do tajemných okolností vlastního narození a dětství prožitého v prostředí irských přistěhovalců v New Jersey.

Foto: Nemocnice Valašské Meziříčí, člen skupiny AGEL

Pravidelná cvičení mohou ženě při porodu značně pomoci.

Článek

"Bude to příběh zrady a podvodu. Stejných, jaké jsem tolikrát zažil ve vlastních partnerských vztazích," svěřil se herec nedělníku The Sunday Times.

Narodil se jako nemanželské dítě 17leté tanečnici June Nicholsonové, která se ale po zbytek života vydávala za jeho starší sestru a za matku mu "podstrčila" babičku Ethel Nicholsonovou, přezdívanou Mud.

Obě ženy neměly na muže štěstí - manžel Mud jednoho dne odešel do baru a nikdy se už nevrátil, přítel June a údajný Jackův otec Don Rose zase do bigotní katolické rodiny nezapadl, protože se živil jako kabaretiér. "Jenom mě vodil do školy a ze školy, protože pracoval po večerech, nikdy mi ale o sobě nic neřekl," vzpomíná herec.

Pravdu si vzala do hrobu

June nakonec se sedmiletým Jackem prchla z domu a vdala se za letce. Celý život držela jazyk za zuby a své tajemství si roku 1963 vzala s sebou do hrobu. Herec se dozvěděl pravdu o své sestře-matce 11 let po její smrti jako 37letý, kdy už byl hollywoodskou hvězdou první velikosti.

Úplnou náhodou mu ji odhalil matrikář, prověřující padělané rodné listy. "Tehdy jsem vše vytěsnil na okraj vědomí. Nestál jsem ani o krevní testy, které by potvrdily mou spřízněnost s Roseovými. Nyní chci čelit skutečnosti," tvrdí herec.

Zlost ventiloval na plátně

"Nejistota v rodině se podepsala na mé agresivitě. Byl jsem nejtvrdší kluk v okolí a v mládí jsem se připletl i k vraždě," přiznává. "June jsem bral jako starší ségru, takže jsme byli samá hádka," vzpomíná.

Je jí prý ale vděčný, že ho svou báchorkou uchránila před posměchem, jemuž by bylo nemanželské dítě vystaveno. "To bych asi vážně někoho zabil," přiznává.

Svůj hněv prý na plátně nejvíc vyventiloval v postavě "šílence" McMurphyho ve slavném Formanově filmu. Výbušnost se mu ostatně čas od času vrací - před devíti lety rozbil golfovou holí okno u auta, jehož řidič mu na přechodu vynadal.

Skvěle si vymýšlí

Znalci nicméně o věrohodnosti případného snímku pochybují. "Pokud neobjevil ztracený dopis od June, v němž by vše přiznala, nemá zdroj, z něhož by mohl spolehlivě čerpat," tvrdí hercův životopisec Patrick McGilligan. "Je natolik dobrý fabulátor, že obtížně uvěřitelnou pravdu určitě změní na ještě nápaditější výmysl," dodává.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám