Hlavní obsah

Izraelci nakrmili tisíce migrujících pelikánů

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuny ryb dovezli v úterý pracovníci vodní nádrže u vesnice Mišmar ha-Šaron k jejím břehům, aby nakrmili tisíce ptáků s obrovskými zobáky i apetitem. V tomto období totiž přes Izrael létají do teplých krajin pelikáni a jejich nakrmením chce izraelské ministerstvo zemědělství zabránit škodám, které by ptáci způsobili místním rybářům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce migrujících pelikánů směřuje od Černého moře do SúdánuVideo: Reuters

 
Článek

Každoroční krmení pelikánů není ale projevem lásky k vodním ptákům. Podle šéfa vodohospodářské organizace Zvika Gerbera se v Izraeli každoročně zastaví na své cestě do teplých krajin odhadem 400 000 pelikánů. Hladoví ptáci pak devastují sádky rybářů a farmářů.

„Tady se nažerou, a jakmile mají dost sil, vydají se na cestu do jižního Súdánu,“ sdělil Gerber agentuře Reuters.

Projekt ministerstva zemědělství se snaží vytvoří jedno krmící místo, kam pelikány odláká. V úterý pracovníci navezli k břehům nádrže na šest tun ryb. Stejné množství budou na to stejné místo vozit třikrát až čtyřikrát týdně po dobu tří měsíců, ve kterých pelikáni přelétávají nad Izraelem. Jen po představu, dospělý pelikán zkonzumuje jeden až dva kilogramy ryb denně.

Ministerstvo zemědělství chtělo nedávno projekt pozastavit s odůvodněním, že Izrael nenese žádnou odpovědnost za ptáky přelétávající z Evropy do Afriky. Proti tomuto rozhodnutí ale ve vzácné shodě protestovali ochránci přírody společně s farmáři a rybáři, a tak ministerstvo minulý týden oznámilo, že v projektu bude pokračovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám