Hlavní obsah

Indičtí lékaři pacientovi úspěšně odoperovali údajně největší mozkový nádor na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Týmu neurochirurgů z indické Bombaje se minulou středu podařilo jednomu z pacientů úspěšně odstranit téměř dvoukilogramový mozkový nádor, jehož velikost by se dala srovnat s lidskou hlavou. Podle agentury Reuters, která o události informovala, se s největší pravděpodobností jedná o největší mozkový nádor na světě, který byl pacientovi úspěšně odoperován.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Indičtí lékaři úspěšně odoperovali údajně největší nádor mozku na světěVideo: Reuters

 
Článek

O úspěšném sedmihodinovém zákroku, při němž byl jednatřicetiletému pacientovi Santlalu Palovi odstraněn mozkový nádor vážící 1,873 kilogramu, lékaři informovali v pátek.

Jednalo se prý o nesmírně komplikovaný zákrok, neboť se nádor nacházel v místech, kde je spoustu nervů. „Pacient utrpěl obrovskou ztrátu krve, která byla život ohrožující,“ přiznal agentuře Reuters vedoucí neurochirurgického týmu Trimurti Nadkarni.

„Po operaci byl tři dny napojen na dýchací přístroj a postupně nabýval vědomí. Nyní už je plně při vědomí a samostatně zvládá chůzi i stravování,“ dodal.

Na operaci si musel půjčit

Protože Pal, maloobchodník pocházející ze státu Uttarpradéš, neměl na pokrytí nákladné operace dostatek peněz, musel si půjčit od svých kamarádů a rodiny.

„Chceme lékařům nesmírně poděkovat. S velkými obtížemi nyní sháníme peníze na manželovu léčbu,“ svěřila se jeho manželka Santlal Palová.

Tamní lékaři informovali, že se s největší pravděpodobností jedná o největší zaznamenaný mozkový nádor na světě, který byl pacientovi odoperován, aniž ten při zákroku přišel o život. Podle některých médií vážil dosud rekordní takto odoperovaný nádor 1,4 kilogramu.

Reklama

Výběr článků

Načítám