Hlavní obsah

I přes zákaz plastů vypadal festival v Glastonbury po skončení jako po výbuchu

Novinky, ber

Zákaz prodeje jednorázových plastů na hudebním festivalu Glastonbury ve Velké Británii měl snížit množství odpadků, které na místě po skončení akce zůstávají. Zákaz nic nepřinesl. Na více než tisícovku dobrovolníků čekalo úklidové peklo. Na místěn zůstalo ohromné množství poházených PET lahví, igelitových sáčků či dokonce stanů a židlí, napsal list Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

I přes snahy organizátorů zůstalo na místě konání festivalu obrovské množství odpadků.

Článek

„Je krásné, že kvůli zákazu bude letos o jeden milion plastových lahví na světě méně,” tvrdila organizátorka festivalu Emily Eavisová. O dva roky dříve se totiž během akce prodal právě milion PET lahví. Letos je nahradily kohoutky, z nichž si každý mohl vodu natočit.

Ve stejném duchu promluvil k fanouškům v neděli večer také Sir David Attenborough, který je známý popularizací přírodních krás světa.

Foto: Profimedia.cz

Sir David Attenborough vystoupil na festivalu, aby varoval před dalším znečišťováním planety.

„V seriálu Modrá planeta II byla jednou scéna, kterou si asi všichni pamatují. Ukazovala, co plasty dělají živočichům, kteří žijí v oceánu. Měla mimořádný efekt pro společnost, a teď je i celý tento festival bez plastů,“ radoval se Attenborough.

Apely nepadly na úrodnou půdu

Organizátoři akce na návštěvníky apelovali, aby při svém odjezdu nezanechávali po sobě žádné odpadky. Den po proslovu slavného přírodovědce však začalo více než tisíc dobrovolníků s úklidem. I přes zákaz jednorázových plastů byly po zemi poházené plastové lahve nebo igelitové tašky. Po fanoušcích zůstali také rozbité židle či stany.

Foto: Profimedia.cz

Stovky dobrovolníků se s opdadly musely potýkat stejně jako každý rok.

„Jsem opravdu zklamaná z množství odpadků všude kolem. Není přece těžké to vyhodit, když se koše nachází skoro na každém kroku,“ komentovala situaci na sociální síti po skončení festivalu návštěvnice Lauren Scottová.

Na festival přijíždí každý rok kolem dvou set tisíc lidí poslechnout si nejslavnější hudebníky. Letos na něm vystoupily například kapely The Cure, The Killers nebo zpěvačka Janet Jacksonová.

Reklama

Výběr článků

Načítám