Hlavní obsah

Horské královny se utkaly v tradiční hovězí bitvě

Novinky, vps

Ve švýcarské vesničce Aproz se o víkendu konala tradiční Bitva královen, v níž se střetávají v soubojích jedna na jednu krávy plemene Eringer. Bojují tak dlouho, dokud se nenajde vítězka, která pokoří všechny ostatní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bitva královen ve švýcarském AprozuVideo: Reuters

 
Článek

Krávy, které jsou před soubojem svedeny z horských pastvin, nastupují do arény s otupělými rohy. Nejedná se tak o nějakou krvavou lázeň, ale o vyjádření převahy. Na tu nejlepší bojovnici pak čeká titul Královna královen.

První oficiální bitva krav se konala v roce 1923, ale tyto souboje jsou ve Švýcarsku už hodně dávnou tradicí. A také populární, vždyť do Aprozu se každoročně přijíždějí podívat tisíce diváků.

Někteří farmáři berou klání smrtelně vážně a nebojí se ho přirovnat i k velkým sportovním akcím, pro jiné je to naopak především příležitost k pobavení.

„Je to, jako když se sportovec kvalifikuje na olympiádu. Cílem je vyhrát, ale ještě nejsme tak daleko,“ řekl agentuře Reuters farmář Francois Luzier. Jeho kolega Blaise Collombin měl odlišný názor. „Chci se zúčastnit a užít si to. Pokud bude dobře bojovat, ale nedostane se do dalších kol, nevadí. Stále je to krásná zábava,“ řekl Švýcar.

Letošní vítězkou se stala kráva jménem Frétage, která za sebou nechala 195 dalších účastnic. Bitva se v neděli protáhla až do pozdních hodin, poslední souboj totiž skončil až v půl desáté. Podle švýcarské verze serveru The Local se jednalo o nejdelší ročník v historii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám