Hlavní obsah

Hluboce věřící šéf policie v Kolumbii používal k boji se zločinem exorcismus. Teď končí

Kolumbijský prezident Gustavo Petro odvolal policejního ředitele Henryho Sanabriu, který nedlouho předtím řekl médiím, že v boji proti zločinu a při pátrání po drogových bossech používá exorcismus.

Foto: Profimedia.cz

Odvolaný kolumbijský policejní ředitel Henry Sanabria

Článek

Důvody odvolání hluboce věřícího katolíka prezidentský úřad nesdělil, ministerstvo obrany však Sanabriu interně vyšetřovalo pro podezření, zda se jeho náboženské přesvědčení nevhodně nepromítá do jeho povinností v čele policie, informovala agentura AP.

Sanabria rozpoutal debatu o vlivu své víry na policii poté, co v březnu v rozhovoru s médii prohlásil, že on a další policejní příslušníci používají techniku vymítání ďábla k dopadení drogových bossů či guerillových vůdců. Důrazně také odsoudil potraty, které jsou v Kolumbii legální. Z doprovodných snímků bylo patrné, že jeho kancelář je plná krucifixů, sošek Panny Marie a dalších křesťanských symbolů.

Policejní činitel, který s kolumbijskými médii hovořil pod podmínkou anonymity, podle agentury AFP uvedl, že Sanabria, který se ujal vedení instituce v srpnu 2022, nabádal své podřízené, aby se účastnili náboženských cvičení.

Foto: ČTK

Odvolaný kolumbijský policejní ředitel Henry Sanabria

Ačkoli je Kolumbie převážně katolickou zemí s konzervativními a náboženskými tradicemi, podle ústavy je sekulárním státem. Petro, který složil přísahu jako historicky první levicový prezident země loni v srpnu, prohlásil, že Sanabria nebude kvůli své víře nikdy postihován, ale že je třeba oddělit náboženské přesvědčení od záležitostí státu.

Ministr vnitra Alfonso Prada ve středu uvedl, že Sanabriův odchod nemá nic společného s projevy jeho náboženského cítění, protože vláda respektuje svobodu vyznání. Uvedl pouze, že Sanabriovo propuštění je součástí „nového začátku“ policejních sil.

Zástupce šerifa vymítal ďábla ze syna. Dceři řekl, ať zastřelí kohokoliv, kdo vejde do bytu

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám