Hlavní obsah

Hladovému žralokovi ve vodním souboji „uletěla“ kořist

Novinky, dov

Dramatický moment spatřil holandský surfer na západě Panamy. Poblíž ostrova Zapatila se ve vodě odehrál rychlý a nelítostný souboj na život a na smrt, kdy se žralok kladivoun pokoušel ulovit sibu skvrnitou. Jeho úsilí nakonec přišlo vniveč.

Foto: Profimedia.cz

Epický mořský souboj: Hladovému žralokovi „uletěla“ jeho kořist

Článek

Ralph De Bie byl s přáteli u jižního cípu panamského ostrova, kde společně surfovali. Zrovna když se měli k odchodu a nastupovali do své lodi, naskytl se jim nevídaný pohled. Blízko pláže se odehrála zuřivá bitva mezi žralokem kladivounem a elegantní sibou skvrnitou.

Foto: Profimedia.cz

Žralok musel oželet svou kořist, siba se totiž jen tak nedala.

„Bylo úžasné a zároveň děsivé vidět, jak je kladivoun rychlý,“ řekl De Bie. Jeho fotky souboje dvou paryb od té doby obletěly svět.

„Když jsme nastoupili do lodě, spatřili jsme, jak siba vyskočila nad hladinu a hned za ní z vody trčela obrovská hřbetní ploutev. Viděli jsme, jak zuřivě po ní kladivoun šel,“ popsal muž.

Foto: Profimedia.cz

Siba předvedla neuvěřitelný skok nad hladinu a ploutvemi přitom mávala jako při letu, aby unikla žraločím čelistem.

Ani jedna z paryb se nehodlala vzdát. Siba vyskakovala nad hladinu a pod vodou bleskově uhýbala, žralokovi se ji nedařilo chytit. Nakonec se kladivounova kořist dostala do mělké vody, kde ji už žralok ponechal a vzdal svůj lov.

Kladivouni se běžně vyskytují ve vodách Karibiku, jen výjimečně napadají lidi. Siby se živí kraby, chobotnicemi a pro lidi nepředstavují nebezpečí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám