Hlavní obsah

Greta oslavila 18 a už nikdy si nechce koupit žádné oblečení

Novinky, Jakub Štěpánek

Švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová v neděli oslavila osmnácté narozeniny. Kdo by ale čekal, že si mladá žena udělala radost nějakým novým kouskem do šatníku, spletl by se. Greta totiž uvedla, že už si nikdy žádné oblečení koupit nehodlá.

Foto: Profimedia.cz

Greta Thunbergová v roce 2019

Článek

V rozhovoru při příležitosti dosažení plnoletosti se mladá Švédka nechala slyšet, že už nikdy nechce kupovat nové oblečení. „Mám spoustu přátel, kteří mají oblečení hodně. Myslím, že mi nějaké půjčí, nebo mi věnují to vyřazené,” uvedla Greta, která se tak snaží ostatní motivovat k udržitelnému stylu života.

„Já sama prostě nové oblečení nepotřebuji. V nejhorším případě si můžu pořídit nějaké z druhé ruky,” řekla oslavenkyně, zdůraznila však, že lidi, kteří žijí jinak než ona, nijak neodsuzuje.

Greta: Ženeme se špatným směrem

Zahraniční

„Nikomu neříkám, jak má žít. Pokud ale mám být tváří takových věcí, pak musím jít příkladem. Nemůžu kázat vodu a pít víno, lidé by to pak nebrali vážně,” myslí si Švédka.

Kromě otázky udržitelného stylu života popsala Greta v rozhovoru pro Sunday Times tlak, kterému ona a její rodina poslední roky musí čelit. Vyrovnávat se musela i s výhrůžkami smrtí.

„Je mi docela jedno, co o mně lidé říkají, pokud to pomůže určité věci změnit,” dodala nyní už plnoletá Greta.

Reklama

Výběr článků

Načítám