Hlavní obsah

Fotografie odhalila u dvouletého chlapce rakovinu v oku

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Fotografie z dovolené zřejmě zachránila život dnes už tříletému Ewanu Boarderovi. Na snímku měl chlapec jednu oční panenku černou a druhou bílou. Dítě nejevilo žádné známky jakéhokoli onemocnění a nebýt jeho babičky, každý by si zřejmě myslel, že světlo v oku způsobil stín nebo blesk fotoaparátu. Ewanova babička se však nedávno dočetla, že podobný jev může znamenat rakovinu sítnice a nemýlila se.

Foto: Profimedia.cz

Ewan Boarder na fotografii, která u něj odhalila zákeřný tumor v oku.

Článek

Ze snímku pořízeného na ostrově Wight, který leží na jižně od pobřeží Anglie, bylo na první pohled zřejmé, že Ewanovy oči vypadají rozdílně, ale nikdo tomu nevěnoval pozornost.

Foto: Profimedia.cz

Dnes již tříletý Ewan s matkou Samanthou a sestrou Eliseou.

Světlou oční panenku u dítěte na fotografii skutečně způsobil blesk, který odhalil citlivé buňky v oku zasaženém zákeřnou nemocí.

Ewanova babička, která si s rodinou fotografie z dovolené prohlížela, však okamžitě zbystřila. Vzpomněla si, jak vloni četla, že tento jev může znamenat rakovinu oční sítnice, a nabádala rodiče k návštěvě lékaře.

Diagnóza smrtícího tumoru

Dvaatřicetiletá Samantha se proto vydala se svým synem do místní nemocnice, kde je lékaři poslali pro přesnější diagnózu na kliniku do Londýna. Tamní vyšetření prokázala, že dítě má v oku retinoblastom - smrtící nádor na sítnici.

Lékaři byli nuceni Ewanovi oko zasažené tumorem odstranit, ale díky včasné diagnóze se nemoc nerozšířila dál do těla. Chlapec podstoupil operaci a nyní má umělou oční sítnici.

 Babička si pamatovala na článek o retinoblastomu

„Jsme tak šťastní, že si moje maminka té fotografie všimla a že měla tušení, o co se jedná,“ uvedla Ewanova matka.

„Minulý rok jsem četla článek o retinoblastomu, kde byl i snímek dítěte s jednou oční panenkou bílou. Ewanův pohled vypadal podobně. Fotografie se zdá být tak jednoduchá věc, ale v tomto případě mohla zachránit život,“ dodala babička chlapce Beverley Warnerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám