Hlavní obsah

Fosilní plavuň ožívá

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Plzeňští paleontologové preparují největší zkamenělou plavuň na světě, kterou našli loni v říjnu ji našli v bývalém černouhelném dolu v Radnicích na Rokycansku. V létě by měla být vystavena.

Foto: Stanislava Dvořáková

Jedno z malebných zákoutí Tiché Orlice.

Článek

Speciální vibrační jehly, lupy, štětečky, tmely a lepidla jsou v současné době nejčastější pracovní nástroje paleontologů ze Západočeského muzea v Plzni. Pracují na preparaci obří fosilie plavuně staré přes tři sta miliónů let.

"Zuhelnatělé části kmene stromovité plavuně včetně větví na ploše asi 1,5 krát 1,2 metru metr jsme vyzvedli v pěti dílech," řekl paleontolog Josef Pšenička,který výzkum vede.

Podle něho je preparace fosílie velmi složitá. "Jednotlivé díly jsou rozpadlé na ohromné množství kousků. Kromě horniny s otiskem plavuně materiál obsahuje i velké množství jílu. Nejprve je nutné vše pořádně očistit a pak začít jednotlivé kousíčky k sobě pojit lepidlem a větší kusy pak tmelem. Je to jako skládání puzzle. Občas to jde i na nervy ale za ten konečný efekt určitě stojí," pokračoval Pšenička.

Vzory, které budou chybět, se podle Pšeničky domalují. "To je běžná praxe. My ale máme z devětadevadesáti procent originál, takže domalovánky budou pouze minimální. Používáme přitom výraznější barvu, aby bylo zřetelné, že jde o umělé doplnění," vysvětlil paleontolog. Dokončit dílo chtějí odborníci do června. "Preparované kusy ve finále spojíme v jeden celek a uložíme do ozdobné krabice s pískem, tak aby to mělo to správné dekorační prostředí pro prezentaci. V létě tak by možná mohli fosílii obdivovat návštěvníci Západočeského muzea , kde bude poprvé vystavena," dodal Pšenička.

Už na jaře vyrazí paleontologové do lokality v Radnicích bádat znovu. " Jsem přesvědčení, že najdeme podobné fosílie a možná že i ještě větší a unikátnější. Jedná se totiž o velmi specifické místo, kde v dávné minulosti byl zdejší tropický prales zasypán sopečným popelem, a to ho vlastně zakonzervovalo v původním stavu, v jakém tady rostl," uzavřel Pšenička.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám