Hlavní obsah

Filatelisté se sjíždějí do Londýna, je tam k vidění nejdražší známka světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednocentová karmínová je něco jako Mona Liza mezi známkami. Jednoznačně není nejkrásnější, ale určitě je mezi odborníky i laiky nejznámější. Nyní mohou milovníci známek spatřit nejdražší známku světa na vlastní oči. Vystavena je až do poloviny prosince v londýnském sběratelském obchodě Stanley Gibbons' flagship store.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Londýně je k vidění nejdražší známka na světě, 1C MagentaVideo: AP

 
Článek

Drobná známka v purpurové barvě s kresbou trojstěžňové lodi je nejdražším předmětem na světě vzhledem ke své váze. Její rozměry jsou 29 × 26 milimetrů a najdeme na ní nápis Damus Petimus Que Vicissim, což znamená: „Dáváme, co očekáváme, že se navrátí“.

Červený Mauritius se stal nejdražší známkou na světě. Nový majitel za ni zaplatil stovky milionů

Koktejl

Unikátní je zejména proto, že je jediná na světě. „Podobných známek najdeme z té doby hned několik, ale na téhle je nejvzácnější skutečnost, že se dochovala pouze jedna jediná,“ vysvětluje prezident filatelistického obchodu Stanley Gibbons‘ George James.

Používala se na noviny

One-Cent Magenta, tedy jednocentová purpurová, známá i jako Britská Guayana, je ve skutečnosti chybotisk. V roce 1856 byla vytištěna v hlavním městě Britské Guyany Demeraře (dnes Georgetown) z nouze, když se zpozdila dodávka známek z Británie do kolonie v Jižní Americe a místní poštmistr byl nucen požádat místní tiskárnu o výpomoc.

Nejvzácnější mince světa se prodala za skoro 400 milionů

Koktejl

Podle George Jamese to, že byla jednocentová, značí, že byla používána na noviny. A zatímco obálky se často uchovávají spolu s dopisy, které obsahují, pásky, které byly kolem srolovaných novin, se zpravidla vyhazovaly. To je také důvod, proč se zachoval pouze jeden exemplář jednocentové purpurové Britské Guyany.

Cena známky astronomicky rostla

Tento jediný známý exemplář byl objeven v roce 1873 dvanáctiletým školákem v podkroví rodinného domu v Demeraře a toto místo nálezu je potvrzeno poštovním razítkem na známce ze dne 4. dubna 1856. Známka také nese iniciály E. D. W. = Edmund Dalziel Wight, který byl poštovním úředníkem v Demeraře. Chlapec známku později prodal za šest šilinků místnímu sběrateli. Známka do dnešní doby vystřídala už 12 majitelů.

Big John prodán. Za obřího triceratopse zaplatil sběratel stovky milionů

Koktejl

Světovou raritu koupil v roce 1878 obchodník se známkami Thomas Ridpath z Liverpoolu za 120 liber. Již v roce 1922 se cena vyšplhala do desetitisíců, americký textilní průmyslník Arthur Hind za ni v aukci nabídl 21 tisíc liber, respektive 36 tisíc dolarů.

Z Hindovy pozůstalosti známku v roce 1940 za 40 tisíc dolarů získal australský sběratel Frederick T. Small. Když v roce 1970 jeho sbírka přišla na trh, jednocentová magenta se prodala za 280 tisíc dolarů. O deset let později ji John E. du Pont, dědic světově proslulé chemické firmy, zakoupil za 935 tisíc dolarů.

Odhadovaly se desítky miliónů dolarů

Když se v roce 2014 rozprodávala jeho pozůstalost, známka už vystoupala na více než desetinásobek své předchozí ceny. Doposud nejvyšší částku 9,48 milionu dolarů za ni nabídl obuvnický designér Stuart Weitzman, který ji spolu s dalšími položkami ze své filatelistické a numismatické sbírky nabídl v aukci společnosti Sotheby’s v New Yorku v červnu letošního roku.

Očekával se astronomický obchod a odhadovalo se, že cena známky poletí do desítek miliónů dolarů. Nakonec ji však za „pouhých” 8,3 milionu dolarů (182,5 milionu korun) zakoupil sběratelský obchod Stanley Gibbons.

Reklama

Výběr článků

Načítám