Hlavní obsah

Farmář sice vlastní stádo ovcí, léta ale musel chodit bos

Novinky, fis

Mohlo by se zdát, že má čínský farmář vše, co k dobrému živobytí potřebuje: 2000 metrů čtverečních orné půdy, deset ovcí a k tomu pět hus... Práci a vůbec celý život mu ale komplikuje tak obyčejná věc, jako jsou boty. Jeho noha je totiž příliš velká.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínskému farmáři se nedaří sehnat dostatečně velké botyVideo: Reuters

 
Článek

Jednačtyřicetiletý Berdi, žijící v čínské autonomní oblasti Sin-ťiang, sehnal v průběhu posledních dvou dekád pouze jeden pár nositelných kožených bot. V evropském systému velikosti obuvi odpovídá velikost jeho nohy číslu 56. Nejčastěji se tedy pohyboval bos, případně v pantoflích. Z těch mu ale část chodidel vždy čouhala.

Tento problém Berdimu dlouhá léta ztěžoval práci. Čínské úřady na něj přišly letos v březnu, kdy vyslaly 200 000 pracovníků do venkovských oblastí, aby našli slabá místa v životní úrovni tamních obyvatel.

Po uveřejnění Berdiho problému se začali ozývat různí výrobci obuvi s nabídkou pomoci — dokonce i doživotního zásobování botami na míru. Farmář díky tomu nyní už nebude muset bos trpět v horku na rozpálené silnici, ani se v zimě vyhýbat chození ven kvůli chladu. Navíc dostal i pohodlné domácí boty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám