Hlavní obsah

Egypťan se v kleci utkal se lvem, chtěl tím podpořit upadající turismus

Novinky, Markéta Kautznerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mansura

Před zraky diváků, novinářů a televizních štábů se egyptský showman rozhodl bojovat se lvem, aby tak oživil skomírající turistický průmysl země. Podle plánu tedy v sobotu 25. června vstoupil do klece s divokým zvířetem a pokoušel své štěstí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Egypťan se v kleci utkal se lvem, chtěl tím podpořit upadající turismusVideo: Reuters

 
Článek

Sajíd al-Asáví už přes deset let věří, že oplývá mimořádnými schopnostmi, které z něj podle jeho slov dělají nejsilnějšího muže světa. Umí například tahat náklaďáky na lanech, která jsou háky připevněna k jeho kůži. Své síly a odvahy chtěl využít k tomu, aby do Egypta opět přilákal turisty, kteří do země přestali jezdit kvůli dlouhým nepokojům z počátku tohoto roku. Sliboval proto, že bude se lvem bojovat pouze holýma rukama.

Jeho původní smělý plán však překazila hnutí na ochranu zvířat spolu s úřady, které mu zakázaly, aby se tato událost konala v blízkosti velkých pyramid. Egyptský ministr pro turistiku navíc označil jeho záměr za nehumánní akt, uvedla agentura Reuters.

Událost si však nenechaly ujít desítky zvědavců. Lidé se shromáždili v Mansuře a plni napětí se dívali, jak al-Asáví vlezl do klece vybaven jakýmsi kopím a štítem a začal lva dráždit. Ten ovšem ležel v rohu klece a jen slabě mručel. Gladiátora připomínající al-Asáví přes něj přehodil egyptskou vlajku a dál se ho pokoušel rozběsnit. Lev s drobnou rankou nad pravým okem nakonec přece jenom ztratil trpělivost a na al-Asávího jednou výhrůžně vyjel, čímž ho vyhnal z klece.

Následovalo nadšení i rozčarování

„Skutečně má nadpřirozené schopnosti. Umí taky tahat nákladní auta na hácích zapíchnutých do kůže. S Alláhovou pomocí by mohl svůj dar ještě zdokonalit,“ řekl agentuře Reuters jeden z nadšených diváků, Ahmad al-Sajíd.

Ne všichni ale sdíleli toto nadšení, al-Asáví totiž posléze čelil obvinění, že lva zklidnil sedativy a speciálně ho pro tuto událost vytrénoval.

„Koupil jsem tohoto lva nelegálně a jsem tím, kdo je za něj zodpovědný. Bůh je mým svědkem, že toho lva vidím dnes teprve podruhé, a žádný krotitel by si nemohl troufnout vejít do klece se zbraní v ruce,“ řekl al-Asáví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám