Hlavní obsah

Dvanáctiletá romská nevěsta na útěku se na konec vdala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SIBIU

Měla to být romská svatba roku se čtyřmi sty hosty, třídenní hostinou, desítkami vypečených pašíků a diamantovou tiárou zářící z tmavých vlasů nevěsty. Ale pohádkové aranžmá v rumunském městě Sibiu se ve středu změnilo v drama, když se teprve dvanáctiletá nevěsta pokusila vzepřít tradici domluvených sňatků a svému o tři roky staršímu nastávajícímu utekla od oltáře.

Foto: Adam Halmosi
Článek

"Nechte mě být!" ječela Ana Maria Cioabaová na hosty i novináře, když utíkala z kostela, aby se schovala v nedalekém domě.

Ačkoli je v Rumunsku zákonný věk pro vstup do manželství 18 let, úřady obvykle tolerují zvyk romských rodin provdávat dívky a ženit mladíky mnohem dříve. Tak také rozhodl její otec a samozvaný romský král Florian Cioaba (39), který se rozhodl dceru už ve dvanácti letech vdát za patnáctiletého Mihaie Biritu. Pro dceru připravil pohádkovou oslavu, včetně diamantů a zářivě bílých italských svatebních šatů, které ho přišly na 4 tisíce dolarů (asi 120 tis. Kč) a do kostela ji vezl kočár tažený koňmi. 

S manželem nemluví

Ana Maria prý však celé dopoledne proplakala a ani zdaleka nevypadala jako šťastná nevěsta. Do kostela se sice po patnácti minutách trucování vrátila. Záhy neochotně řekla své ANO, ale na ženicha, který na ni pokorně čekal, se ani nepodívala, o prvním manželském políbení ani nemluvě. Oslavy sňatku nyní pokračují tak, jak byly plánovány, ale nad mladou nevěstou se stahují mraky.

"Rebelku" může hřát u srdce, že její chování plně hlasitými souhlasnými výkřiky podpořilo i dvanáct družiček. Otec Any Marie se už údajně nechal slyšet, že dceru za útěk z kostela potrestá. A to může znamenat jen jedno - vdaná nebo nevdaná, princeznička dostane na holou. Pro novináře uvedl ale smířlivě: "Je to můj šťastný den. Moje nejmladší dcera se vdala."

Mládí tradice odmítá

Brzké vdavky se však nelíbí také dalším "urozeným" Romkám. Sedmnáctiletá sestřenice ženicha Gabriela Mihaiová se nechala slyšet, že "na tradice kašle". "Nechci se vdávat. Už jsem odmítla několik ženichů, které mi rodiče předhodili," dodala.

V Rumunsku žije podle statistik 550 tisíc Romů. Úřady však předpokládají, že ve skutečnosti jich tu je přes milión.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám