Hlavní obsah

Dítě se narodilo s mozkem mimo lebku a žije

Aniyah Todd dala hned po narození pořádně zabrat lékařům. Narodila se totiž s vrozenou vadou mozku encefalokélou, což znamená, že mozek vyrostl mimo lebku. Doktoři ani rodiče se nevzdali naděje a jednodenní miminko operovali. Přestože neměla mnoho šancí na přežití, minulý týden oslavila Aniyah čtyři měsíce života.

Foto: Profimedia.cz

Lékaři nedávali dítěti šanci ani na týden života, nyní mu jsou už čtyři měsíce.

Článek

Vedle svého dvojčete - sestřičky Sophie se malé Aniyah daří velmi dobře, čímž popírá veškeré medicínské poznatky. Maminka Charlotte Youds jen nerada vzpomíná na hrůzné začátky, kdy se bála o dceřin život.

„Její cesta byla velmi tvrdá. Bylo hrozné se na její narození vůbec připravit, když vám lékaři řekli, že jí chybí mozek a že neexistuje žádná cesta, že by mohla žít,“ vzpomínala dvacetiletá maminka pro Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Identická dvojčata - jedno se však narodilo s mozkem rostoucím mimo hlavu, a tak mu ho muselo být 90 procent odstraněno. Lékaři připravili rodiče na nejhorší, ale malá Aniyah stále bojuje.

Po úspěšné operaci se Aniyah v domácí péči zlepšovala každým dnem. Začala sama pít i dýchat, přestože se lékaři domnívali, že toho nebude nikdy schopna.

„Dokázala věci, které nikdo nepředpokládal, že dokáže. Zvedá hlavičku a rozhlíží se okolo, pořád se směje a miluje hudbu,“ rozplývá se maminka.

Encefalokéla je vrozená vada, která vzniká už v prenatálním vývoji. Je charakterizovaná výhřezem tkání centrálního nervového systému, který je doprovázen defektem kostí lebky a kožního krytu. Důvody jsou převážně genetické. Záleží ale i na věku a zdravotním stavu i stylu života matky. Procento výskytu se zvyšuje, když rodička nadměrně užívá alkohol, kouří či je drogově závislá. Vada se dá odhalit pomocí ultrazvukového vyšetření nebo odběrem plodové vody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám