Hlavní obsah

Derecho. Nebe v Jižní Dakotě se zbarvilo dozelena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V americkém městě Sioux Falls ve státě Jižní Dakota se v úterý zbarvilo nebe do temných zelených odstínů. Podle vládní agentury National Weather Service to způsobila bouře zvaná derecho. Tímto výrazem označují meteorologové rozsáhlou větrnou bouři, při které vane silný vítr v přímém směru a zasahuje území o délce stovek kilometrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Obloha nad Sioux Falls se při bouři derecho zbarvila do zelenaVideo: Reuters

 
Článek

Označení derecho může bouře nést v případě, že způsobuje škody v pásu o délce alespoň 400 kilometrů a zahrnuje poryvy větru o rychlosti alespoň 93 kilometrů v hodině. Rychlost větru u zmíněné bouře derecho v Sioux Falls dosahovala v úterý až 160 kilometrů v hodině.

„Ačkoliv je relativně běžné vidět zelenou oblohu, zejména na pláních, obloha spojená s prudkými bouřemi, které se 5. července odpoledne prohnaly městem Sioux Falls, se zdála ještě zelenější, než tomu obvykle bývá. To samozřejmě upoutalo pozornost těch, kteří něco podobného nikdy neviděli. V tomto konkrétním případě byla obloha zelená asi 10 až 20 minut,” řekl Daily Mailu meteorolog ze společnosti AccuWeather Isaac Longley.

Do Sioux Falls bouře přišla kolem třetí až půl čtvrté hodiny odpoledne a utichla zhruba o půl šesté. Do té doby bylo podle informací Daily Mailu více než 26 tisíc lidí ve městě bez proudu.

„Jak mnozí z nás ví, slunce se později během dne, když se blíží k obzoru, zdá být červenější. Světlo pod vysokým bouřkovým mrakem se však kvůli rozptylu vodních kapek jeví jako modré. Když je modré světlo osvětleno červeně, zbarví se dozelena, a právě proto bývá nebe při bouřkách nazelenalé,” osvětlil Longley přírodní úkaz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám