Hlavní obsah

Číňané se pochlubili dvouhlavou želvou

V čínském městě Šang-žao nacházejícím se v provincii Ťiang-si se před třemi měsíci narodilo dvouhlavé mládě želvy nádherné. Podle odborníků se jedná o velmi vzácný úkaz. Želva nemůže být vypuštěna do volné přírody, protože by tam prý mohla rozšířit svůj gen. O plaza se tak starají pracovníci jednoho z tamních záchranných center, píše deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Želva se narodila se dvěma funkčními hlavami.

Článek

Na videu, které bylo pořízeno v sobotu, je vidět, jak se mládě želvy nádherné plazí po malé plastové nádobě. Soudě podle záběrů, dvě hlavy mu v životě nijak nepřekážejí.

Odborníci přesto tvrdí, že ho raději ponechají v zajetí. Ve volné přírodě by prý mělo malou šanci na přežití, a navíc by v ní mohlo rozšířit svůj gen.

Podle výzkumného pracovníka Ťiang Ťien-pchinga byla totiž mutace želvy způsobena jistým druhem genetické anomálie či faktory životního prostředí. „Pravděpodobně nebude žít tak dlouho jako běžné želvy,“ myslí si Ťiang.

Želva nádherná pochází z jižní části USA a severního Mexika a ve volné přírodě se dožívá až 30 let. Jde o jeden z nejchovanějších druhů sladkovodních želv na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám