Hlavní obsah

Češi pověrčiví nejsou, ale v pátek třináctého by polovina z nich nechtěla mít svatbu

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina Čechů tvrdí, že pátek třináctého je pro ně den jako každý jiný, téměř polovina z nich by se ale v tento den neodvážila uspořádat svatbu. Třetina dotazovaných by pak raději odložila naplánovanou operaci. Vyplývá to z průzkumu pojišťovny Generali.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

„I když se vše snažíme rozumně vysvětlit a trváme na tom, že nejsme pověrčiví, stejně si v pátek s datem třináctého dáváme větší pozor,“ shrnul výsledky průzkumu ředitel produktového managementu Generali Jiří Střelický.

Z průzkumu je patrné, že Češi se snaží nepodléhat pověrám. Osmdesát procent respondentů uvedlo, že považuje pátek třináctého za stejný den jako všechny ostatní. Jen šest procent dotazovaných se domnívá, že jde o den nebezpečný, pro sedm procent je dnem nešťastným a naopak šťastným je také pro sedm procent.

Mnohé aerolinky ve svých letadlech cíleně vynechávaly kvůli pověrčivosti třináctou řadu, stejně tak některé hotely nečíslovaly třinácté patro, s tím se ale v praxi setkalo jen 10 procent účastníků průzkumu.

Pověrčicí nejsme, ale...

Ze získaných dat také vyplývá, že Češi pověrčiví nejsou. Tvrdí to o sobě 61 procent respondentů. Pouze 14 procent z nich pak připouští pověrčivost v souvislosti s pátkem třináctého, zbytek to prý neřeší. Nešťastnou událost pak v souvislosti se smolným pátkem zažilo jen 19 procent účastníků průzkumu.

I přesto tento fakt by ale 37 procent účastníků průzkumu raději odložilo operaci naplánovanou na pátek třináctého. Téměř polovina, konkrétně 48 procent, by v tento den nechtěla mít svatbu, 16 procent by odložilo podpis důležité smlouvy a 34 procent by přesunulo klíčové rozhodnutí na jiný den.

Ačkoli dlouhodobé statistiky pojišťovny Generali ukazují, že v pátek třináctého způsobí Češi v zaměstnání mnohem více škod než v jiné dny, jen tři procenta lidí jsou v ten den opatrnější v práci. Na silnici si pak dává pozor sedm procent dotázaných a 13 procent si dává pozor při všem, co v inkriminovaný den dělá. Většina si ale myslí, že zvýšená opatrnost je zbytečná.

Reklama

Výběr článků

Načítám