Hlavní obsah

Britským vojákům chybí toaletní papír

ČTK, BBC, Rostislav Matulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KUVAJT

Kvůli chaosu v zásobování nedorazila k britským vojákům dislokovaným v Kuvajtu zásilka toaletního papíru, potravin a dalších nezbytných potřeb. Námořní pěchota, připravující se v poušti na válku se Saddámem Husajnem, je tak nyní zcela závislá na skladech amerického kontingentu.

Foto: Zlata Součková

V Brně vždy o Noci kostelů "ožívá" zbořený kostel sv. Mikuláše na náměstí Svobody

Článek

"Není to nic příjemného. U toaletního papíru je to jedno, ale americká menáž je vyhlášená špatnou kvalitou," řekl listu The Times nejmenovaný voják. Deník připomíná, že v roce 1991 Američané s Brity vyměňovali své denní příděly potravin.

Vojáci těžce nesou protiválečné demonstrace

Každý den nyní přijíždějí do Kuvajtu další britští vojáci, kteří zde vytvářejí předsunutou sílu o 42 tisících mužích. Kontingent bude doplněn obrněnou brigádou o síle 120 tanků typu Challenger-2. Jde o největší přesun britských vojenských sil od Suezské krize v roce 1956.

Podle zpravodaje stanice BBC vojáci s nelibostí nesou velké protiválečné demonstrace. "Velmi nám chybí podpora a nadšení veřejnosti, ale nezbývá nám, než se povzbuzovat navzájem a nepřipustit demoralizaci jednotek," řekl BBC poručík Danny Read. Británie je v irácké krizi hlavním spojencem USA, které v Perském zálivu seskupují přes 200 tisíc vojáků a početnou vojenskou techniku a výzbroj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám