Hlavní obsah

Britská seniorka už 23 let jí každý den vánoční večeři, snědla jich přes osm tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmašedesátiletá obchodní poradkyně z anglického Bristolu každý den za posledních 23 let jedla tradiční britskou vánoční večeři - pečeného krocana se zeleninou a tmavou omáčkou. A i když jich od začátku milénia spořádala přes osm tisíc, přestat nehodlá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na letošní štědrovečerní menu se Jayne Winteringhamová podle svých slov opět těší, jen ho zpestří yorkshirským pudinkem, párky obalenými ve slanině a nádivkou, řekla serveru Independent.

„Krocana peču i v létě, prostě za každého počasí. A musí to být teplé, není nic horšího než studená pečeně,“ popsala Jayne Winteringhamová, která si prý vánoční večeři prý dává i v restauracích. „Nebo aspoň to, co je jí nejblíž,“ dodává.

Navzdory vyšším cenám potravin se Winteringhamové daří vánoční pečeni připravovat za méně než dvě libry za porci (méně než 57 korun). Na jejím talíři prý kromě pečeného masa a omáčky, britské gravy, nesmí chybět růžičková kapusta a brambory.

Krocana ovšem někdy vymění za kuřecí a ze zbytků pak vaří bubble and squeak - tradiční britský pokrm venkovanů připravovaný z vařených brambor a zelí nebo kapusty. „Někdy to střídám, aby to bylo pořád zajímavé, a přidávám různá ochucovadla, třeba křen, brusinky, hořčici nebo mátovou omáčku,“ vysvětluje Winteringhamová a dodává, že růžičkovou kapustu používá vždy, i když samotná podle ní chutná „celkem odporně“.

Své nejoblíbenější jídlo dokáže matka čtyř dětí připravit za méně než 40 minut. „Nejdřív předvařím brambory, aby trochu změkly, pak s nimi párkrát zatřesu a dám je do trouby k masu, kde se pečou ve šťávě. Když je to skoro hotové, dám do mikrovlnky v páře vařit zeleninu,“ popisuje Jayne. Tmavou omáčku umíchá ze šťávy ze zeleniny a masa, bujónu a trochy kukuřičného škrobu.

„Mám to spojené s obdobím, kdy jsem byla ještě dítě. Moji rodiče byli věřící a v neděli jsme vždycky chodili do kostela, pak přišli domů a měli pečeni. Nebo jsme navštívili příbuzné a jedli ji tam. Mám s tím jídlem spojených mnoho hezkých vzpomínek,“ vysvětlila 68letá Britka.

Polovina Britů neumí uvařit vánoční večeři, ukázal průzkum

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám