Hlavní obsah

Británií hýbe nový chovatelský hit - malí ježci

– LONDÝN

Zverimexy v Británii jsou v obležení chovatelů. Na dračku tam ale nejdou papoušci, křečci či želvy, ale zakrslí afričtí ježci. Domestikovaná forma tohoto zvířete, která vznikla zkřížením ježka bělobřichého a alžírského se stala mezi ostrovany hitem. Kdo nemá doma malého bodlináče, nejde s dobou.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ježek prý může být domácí mazlíček jako mnoho jiných zvířat.

Článek

Chovatelé a zverimexy tvrdí, že ježci jsou teď v Británii tak populární, že se dokonce na mnoha místech velkých měst tvoří pořadníky. A jakmile nová zásoba píchajících kuliček dorazí, lidé se k nim seběhnou a nezdráhají se za jednoho zaplatit v přepočtu dvanáct tisíc korun.

„Jakmile si na vás zvyknou, rozbalí se a schovají bodliny, nechají se hladit jako každé jiné zvíře. Je to nesmírně vděčné zvíře,“ tvrdí šestatřicetiletý chovatel ježků Bonnie Martin z Fairfordu v hrabství Gloucestershire.

Rozmnožování těchto milých zvířátek ale může být problematické. V zajetí totiž mezi nimi často dochází ke kanibalismu.

„Péče o ně je stejně snadná jako péče o krysy a mají také spoustu rozličných povah, ačkoli matky skutečně občas požírají mláďata, takže jejich chov je složitý,“ uvedla chovatelka Michelle Fountainová pro britský Sunday Times.

Reklama

Výběr článků

Načítám