Hlavní obsah

Bohatí Britové skupují umělecké kýče

Novinky, Lenka Hloušková, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Kýčovité pohledy se zobrazením lyžujících zajíčků byly na konci minulého století vhodné tak leda k polepení odřené zdi. Nyní se ale ceny podobných "děl" pohybují kvůli nárůstu zájmu o jejich koupi v tisících librách. Například za roztomilého "zajdu" sběratelé tento týden v proslavené aukční síni Christie's platí kolem 7 tisíc liber (350 tis. Kč).

Foto: Hynek Mojžíš

Finalistky soutěže Miss Plzeň zahájily ve středu 12. ledna přípravu na finálový večer. První částí přípravy je fyzická příprava.

Článek

"Ceny pro jedny nevkusných, pro druhé geniálních kreseb rostou ze dne na den. Například lyžující zajíček u řady lidí připomíná kořeny tohoto sportu a oni chtějí mít něco hmatatelného z historie," říká k aukci za Christie's Nicolette Whiteová. Nenápadný plakát síň nakonec v polovině týdne vydražila za 7 tisíc liber (asi 350 tis.Kč). Před třemi roky se ale na jiné aukci ve Švýcarsku prodala jen za 2 tisíce liber (asi 100 tis.Kč).

Jako nejdražší se nakonec ukázal pohled na americký Davos z roku 1917. Novému majiteli po jeho zakoupení z konta ubude 17 625 liber (asi 881 250 Kč).

Kýče jsou na dračku

Ojedinělá londýnská dražba kreslených kýčů, plakátů a pohledů probíhá už několik dní. Její organizátoři předpokládají, že celkem vydělá přes 250 tisíc liber (12,5 mil. Kč). V oblibě jsou zejména pohledy a plakáty z 20. a 30. let vznikající pod vlivem nárůstu poptávky po zimní dovolené na horách.

Reklama

Výběr článků

Načítám