Hlavní obsah

Belgický farmář omylem posunul francouzskou hranici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Belgický farmář připravil Francii o kus území. Starý hraniční kámen totiž stál v cestě jeho traktoru, a tak ho muž přemístil zhruba o 2,29 metru. Už se ale nenamáhal ho dát zpátky. Belgické i francouzské úřady celou situaci přijaly s úsměvem. V úterý o tom informovala BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vesnička Erquelinnes leží na samých hranicích s Francií a je přímo spojena s francouzskou vesnicí Jeaumont na druhé straně hranice. Jen pár kilometrů jižně se pak nachází francouzská vesnice Bousignies-sur-Roc.

Udělal Belgii větší a Francii menší, to není dobrý nápad.
starosta Erquelinnes David Lavaux

V polích nedaleko vesnice objevil v uplynulých dnech místní historik, že jeden ze starých hraničních kamenů, které stále vymezují území mezi Belgií a Francií, není na svém místě.

Vyšlo najevo, že ho posunul traktorista, kterému stál hraniční kámen v cestě. Část francouzsko-belgické hranice, která čítá celkem 620 kilometrů, tak posunul o 2,29 metru směrem na francouzské území.

„Udělal Belgii větší a Francii menší, to není dobrý nápad,“ uvedl David Lavaux, starosta Erquelinnes, pro francouzskou televizi TF1.

Válka o hranice nehrozí, ujistila se smíchem starostka

„Já byl šťastný, mou vesnici to udělalo větší. Ale starostka Bousignies-sur-Roc nesouhlasila,“ dodal se smíchem starosta. „Myslím, že bychom měli být schopni se vyhnout nové válce o hranice,“ opáčila mu se smíchem starostka francouzské vesnice Aurélie Weloneková.

Dokud nás plot nerozdělí. Hranice v Tijuaně se otevřela, aby si ženich s nevěstou mohli říci ano

Koktejl

Belgické úřady nyní chtějí požádat farmáře, aby vrátil kámen tam, kam patří. Pokud by se tak nestalo, případ by teoreticky mohl skončit až u francouzsko-belgické hraniční komise založené v roce 1930 a farmář by nejspíš odešel s tučnou pokutou.

Posunutý hraniční kámen pochází z roku 1819, o rok později byla současná hranice ustanovena dohodou z Kortrijk, pět let po Napoleonově porážce u Waterloo.

Reklama

Výběr článků

Načítám