Hlavní obsah

Bavorská obec u českých hranic hledá nosiče rakví. Odměna není špatná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kollnburg

Neobvyklý a současně naléhavý problém řeší idylická bavorská vesnice Kollnburg nedaleko českých hranic. Nedostává se jí nosičů rakví, a tak si zadala inzerát s cílem získat nějaké dobrovolníky, kteří by jí vypomohli za honorář 30 až 50 eur (762 až 1270 Kč) za jeden pohřeb.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Starosta obce Heinz Preuss v rozhovoru pro deník Bild zavzpomínal, že dříve se vždy pár ochotných lidí našlo. Šlo většinou o důchodce nebo pracovníky pohřebních agentur odjinud, kteří si tak něco ve volném čase přivydělali.

Dnes je jich ale nedostatek. „Když jeden vypadne, je to problém. Potřebovali bychom více lidí,“ postěžoval si starosta, vyučený kameník a kamenosochař, který je současně místním hrobníkem.

Hledání je prý velmi obtížné. Už před dvěma lety zadal starosta inzerát v místním věstníku, ale odezva byla nulová. Proto nyní spouští další pokus.

Zájemce musí být „tělesně stabilní“

Podmínky pro získání pozice jsou podle Preusse snadné a ani odměna prý není špatná. „Zájemce musí být jen tělesně stabilní, protože zvládnout váhu rakve i se zesnulým nebo zesnulou není snadné,“ upřesnil starosta obce, která leží asi 30 kilometrů od českých hranic.

Uchazeč by také měl být z časového hlediska pružný, dodal Preuss s tím, že pohřby v jeho obci se konají většinou v odpoledních hodinách.

Esence kapitalismu. Hřbitov nabízí místa vedle hrobu Karla Marxe za statisíce

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám