Hlavní obsah

Automobilový závodník přišel o ruce, to ho ale nezastavilo

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polský závodník Bartek Ostalowski měl před devíti lety vážnou nehodu na motorce. Lékaři mu po ní museli amputovat obě ruce. Své vysněné kariéry se ale nevzdal a za volant se vrátil i s hendikepem, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezruký automobilový závodník se naučil řídit nohamaVideo: Caters News, AP

 
Článek

Dnes 29letý Ostalowski se naučil řídit nohama a po třech letech snahy získal jako první člověk bez rukou mezinárodní závodní licenci. V rallycrossu pak jezdil v rámci polského i evropského šampionátu a slavil úspěchy.

Pak se ale rozhodl pro změnu a přesunul se k driftování, tedy k disciplíně, která vyžaduje prudké změny směru, rychlé přeřazování a časté užití ruční brzdy. Pro Poláka to byla obrovská výzva, ale on ji zvládl a s upraveným Nissanem Skyline R34 jezdí lépe než mnozí závodníci bez hendikepu.

Pravou nohou tancuje po pedálech, levou ovládá volant a pomocí ramene mění rychlosti. Je tak zručný, že dokonce zvládne řídit i běžná auta bez úprav jemu na míru.

Do driftovací soutěže King of Europe vstoupil v roce 2014 a nevedl si špatně. V závodění samozřejmě hodlá pokračovat a chce se stát nejlepším ve své disciplíně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám