Hlavní obsah

Australští ptáci vyvedli v Jihlavě čtyřčata. Samci mláďata dobře hlídají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Jihlavská zoo se těší z historicky prvního úspěšného odchovu emu hnědých. Samec tu vychovává čtyři potomky, kteří se vylíhli poslední březnovou neděli. V zoo se narodila i mláďata hus kuřích, i u nich část péče přebírá samec.

Foto: Zoo Jihlava/ Daniela Oberreiterová

Ve stínu samce malí emu dlouho nezůstanou, rostou rychle

Článek

„Loni jsme od našeho páru emu taky měli snůšku, ale nezkušený samec si s rodičovskými povinnostmi úplně neporadil a odchovu jsme se nedočkali. Letos už zodpovědně seděl na vejcích a vyplatilo se,“ popsala radost v expozici urostlých běžců mluvčí zahrady Simona Kubičková.

Emu hnědé, po afrických pštrosech druhé největší nelétavé ptáky na světě, chová jihlavská zoo od roku 2008. Pruhovaná kuřátka se ale povedla až mladému páru se shodným rokem vylíhnutí 2020. Do Jihlavy přicestovali z různých koutů vlasti ještě v témže roce.

„Ptáci rostou rychle. Roční emu ještě bývají světlejší, ale co do velikosti už jsou na úrovni rodičů. A ve dvou letech už mohou mít mladé,“ upozornila mluvčí, že kdo chce vidět malé emu, neměl by návštěvu zoo příliš odkládat.

Stejně jako pštrosi jsou i emu všežraví, převážnou část jejich stravy ale tvoří bobule a semena. O potomstvo pečuje výhradně samec, role samice končí kladením vajec. Samec na nich obětavě sedí a po vylíhnutí střeží kuřata ještě asi půl roku. Vejce mají zelenou barvu a hmotnost někdy i výrazně přes půl kilogramu.

Také další čerstvá čtyřčata v Zoo Jihlava jsou původem od protinožců. U hus kuřích ale mohou návštěvníci ve výběhu vidět celou rodinku. Šedočerné přírůstky objevili chovatelé minulý týden, kdy omladinu vylákalo na průzkum jarní slunce.

Samice vodí kuřata za sebou a samec urputně brání nejen svoji rodinu, ale celé teritorium. „Jedná se o doopravdy odvážné ptáky, kteří si troufnou i na mnohem většího nepřítele,“ uvedla Simona Kubičková. Zdejší chovatelé dobře vědí, že otec rodiny se v tomto období nezdráhá vrhnout ani na člověka: v zahradě už odchovali 23 mláďat tohoto druhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám