Hlavní obsah

Zvuk a obraz - dva v jednom

Novinky, Dorian Hanuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vezmete plnicí pero, zachytíte do něho slovo od slova zvuk několikahodinové porady a nakonec s ním všechny vyfotografujete, napadlo mne, když jsem poprvé viděl digitální záznamník Olympus W-10.

Foto: UNESCO

Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci je světovým unikátem

Článek

Záznamník zvuku (ano, i výrobce ho nazývá Digital voice recorder) se zabudovaným digitálním fotoaparátem.

O kvalitách digitálních diktafonů Olympus je zbytečné psát. Navíc už první pohled do technických dat vás přesvědčí, že i malý W-10 patří k plně "dospělým" záznamníkům. (Doba záznamu 45, 67 nebo 180 minut, vestavěný reproduktor i výstup na sluchátka, vestavěná pevná paměť, aktivace hlasem s nastavitelnou spouštěcí úrovní, možnost nastavit dvě citlivosti mikrofonu, jedna sada baterií pro 24 hodin záznamu, informacemi bohatě zásobený LCD displej a snadno pochopitelné ovládání....)

Testování jsem se proto tentokrát ujal já, redakční fotograf. Po zkušenostech se snímky z některých mobilních telefonů s fotoaparátem - konečně i jedna z reklam připouštěla, že na fotografii babička nepoznala snowboard od žehlicího prkna -, s vědomím, že nemám rád "hračky" dva v jednom, a po důrazném upozornění, že W-10 je diktafon a ne fotoaparát, jsem pro test vytýčil požadavky zcela nereálné. Aby takováto kombinace měla smysl, a nebyla jen obchodním trikem, musí normálnímu uživateli dát použitelnou fotografii 9 x 13 cm. Aby byla skutečným pomocníkem profesionála, musí po zpracování v redakci dovolit otištění snímku v alespoň trochu přijatelné kvalitě v novinách. Jako "testovací hřiště" jsem zvolil běžné reportážní snímky z výstavy Interkamera.

Kvalitu snímků můžete posoudit sami. Já dodávám, že W-10 si plně poradil nejen se snímky venku na sluníčku, ale v překvapivě dobré kvalitě i uvnitř výstavního pavilonu, kde nebyl dostatek světla, navíc se míchalo několik světelných zdrojů různé barevné teploty dohromady (denní světlo filtrované tlustými skly, umělé světlo žárovkové i zářivkové, atd.). Automatická expozice i automatické vyvažování barev zvládly své úkoly bez problémů. A zbyl-li ve stínu zbytek např. zeleného zabarvení od zářivek, šel jednoduše odfiltrovat v počítači. Záznamník, který pochopitelně není vybaven bleskem, dokázal pracovat i v obtížných světelných podmínkách. (Zjednodušeně řečeno, stačí mu jen trochu lépe osvětlená místnost.) Při nedostatku světla však samozřejmě nastavuje delší expoziční časy, takže je dobré pamatovat na upozornění z návodu a přístrojem moc nehýbat.

Fotografická část W-10 překonala očekávání a je plnohodnotným záznamníkem obrazových informací. (Do paměti se vejde až 250 snímků, samozřejmě v závislosti na jejím obsazení informacemi o zvuku.) Odpověď na otázku, zda výrobce pustil do světa nový obchodní trik, proto zní ne. Olympus nabízí nový standard pro plně použitelný kapesní audiovizuální záznamník. Přístroj s rozměry 119,5 x 29,5 x 19,5 mm a hmotností 70g, který i v kapse novináře umožní zachytit snímek i zvuk dostatečně kvalitně.

Reklama

Související témata:

Související články

Nový notebook Sony

Japonský výrobce spotřební elektroniky Sony předvedl 12. března v Tokiu nový notebook VAIO PCG-U101, který váží 880 gramů a je vybaven procesorem 600MHz...

Robot operuje na dálku

Chirurgičtí roboti provádějící na dálku i velmi složité operace v těle pacienta jsou vizí medicíny 21. století. Vědci nedávno vyzkoušeli přístroj, který během...

Výběr článků

Načítám