Hlavní obsah

Jeho formát znají všichni. Zemřel počítačový průkopník Warnock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Salt Lake City
Aktualizováno

Ve věku 82 let zemřel spoluzakladatel firmy Adobe John Warnock. Společnost, kterou v roce 1982 založil s Charlesem Geschkem, stojí mimo jiné za vytvořením Photoshopu, formátu PDF či programu Acrobat.

Foto: Larry Downing, Reuters

Spoluzakladatel firmy Adobe John Warnock.

Článek

O Warnockově úmrtí informovala právě firma Adobe v tiskovém prohlášení bez uvedení příčiny jeho úmrtí. „Dnes je smutný den pro naši komunitu a pro celé odvětví, pro které byl po desetiletí inspirací,“ uvedla společnost Adobe.

„Johnova genialita a technologické inovace změnily svět,“ uvedl generální ředitel společnosti Adobe Šantanu Narajen v dopise zaslaném zaměstnancům.

Pětka z matematiky i vysoká

Warnock se narodil 6. října 1940 v Salt Lake City v Utahu, kde i vyrůstal. Přestože je považován za jednoho z nejvlivnějších amerických vědců, který významným podílem pomáhal rozvíjet počítačový svět, propadl v deváté třídě z matematiky.

Pikantní na tom je, že se mu podařilo následně získat titul bakaláře právě z matematiky a přírodních věd. Na univerzitě v Utahu pak pokračoval doktorátem v elektrotechnice (dnešní informatika). Už na škole bylo tedy jasné, jakým směrem se jeho život bude ubírat.

Společnost Adobe založil společně s Charlesem Geschkem v roce 1982. První dva roky ve firmě figuroval jako prezident, do roku 2001 pak jako předseda představenstva. Až do roku 2017 pak ve správní radě Adobu i nadále spolupředsedal i s Geschkem.

Warnock je považován za průkopníka ve vývoji technologií grafiky, publikování elektronických dokumentů i na webu.

Na světě není příliš mnoho lidí, kteří by o grafickém editoru Photoshop či souborovém formátu PDF alespoň neslyšeli. Jeden z populárních počítačových fontů – Warnock – je pojmenován po něm.

Warnock byl ženatý a měl tři děti. I když světová média informovala o jeho úmrtí až v pondělí, světoznámý počítačový průkopník a vynálezce skonal již v sobotu.

Foto: repro Adobe

Font Warnock.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám