Hlavní obsah

Zemřel slavný hacker, dokázal zabít pomocí kardiostimulátoru

– Boston

Věhlasný hacker Barnaby Jack zemřel v San Francisku jen týden před tím, než měl na konferenci předvést, jak lze napadnout implantované srdeční stimulátory a zabít tak člověka na dálku. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž zatím není jasné, co se vlastně stalo. Úřad soudního lékaře v San Francisku potvrdil, že Jack zemřel tento týden, ale odmítl uvést podrobnosti.

Foto: Reuters

Barnaby Jack

Článek

Jack, který pracoval jako bezpečnostní expert, se stal jedním z nejslavnějších hackerů na planetě v roce 2010. Tehdy při veřejné demonstraci ukázal, jak může přeprogramovat běžný bankomat tak, aby chrlil bankovky - a na závěr ještě zobrazil na obrazovce bankomatu slovo "jackpot" za zvuků krátké fanfáry.

Posledním zaměstnavatelem Jacka, jehož věk zatím zprávy neupřesnily, byla konzultantská firma v oboru počítačové bezpečnosti IOActive Inc. Jack pro ni pracoval jako ředitel pro bezpečnost implantovaných zařízení.

V říjnu loňského roku šokoval Jack na bezpečnostní konferenci v australském Melbourne, když předváděl, jak útočník s laptopem umístěným 50 metrů od oběti může na dálku "hacknout" její kardiostimulátor.

Problém se týká moderních kardiostimulátorů 

Stačí mu, aby byl ve vzdálenosti 15 metrů od oběti a měl notebook s bezdrátovým připojením a škodlivým programem. S jejich pomocí dokáže přepsat ovládací software přístroje, který se používá k léčbě poruch srdečního rytmu.

Ve chvíli, kdy je kardiostimulátor pod jeho kontrolou, může s ním dělat cokoliv. Třeba ho jednoduše vypnout, nebo jej přetížit a zcela zničit. „Dává to hackerovi možnost, proměnit se ve vraha,“ konstatoval tehdy Barnaby Jack.

Problém se zabezpečením se týká moderních kardiostimulátorů, které mají přístup na mobilní síť. To proto, aby lékaři mohli kontrolovat pacienta na dálku. Jackovi osobně se podařilo infikovat červem přístroj jednoho konkrétního výrobce. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám