Hlavní obsah

Windows Vista znepokojil Evropskou Unii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise oznámila v polovině týdne Microsoftu, že ji znepokojují určité funkce obsažené v operačním systému Windows Vista. V případě, že by Microsoft porušil antimonopolní pravidla, mohla by mu EK zakázat prodej Visty v Evropě.

Článek

Zástupci EK uvedli, že zatím nebylo proti Microsoftu vzneseno žádné formální obvinění, úřad však očekává, že se k prvním stížnostem výrobce Windows sám vyjádří. Komise rovněž zvažuje, že by proti Microsoftu zahájila nový soudní spor.

"Předpokládáme, že Microsoft má své vlastní obchodní zájmy a chce uvést produkt na trh co nejdříve, aniž by se staral o stížnosti EK," uvedl zástupce regulačního úřadu.

Také podle středečního vydání deníku Wall Street Journal varovala EK Microsoft před novým porušením antimonopolních pravidel. List dodal, že komisařka Neelie Kroesová minulý týden zaslala Microsoftu dopis, v němž shrnula výtky regulátora oproti současnému systému Windows XP.

Mluvčí EK uvedl, že Komise je znepokojena snahou Microsoftu podílet se na internetovém vyhledání pomocí softwaru Internet Explorer 7, který bude součástí nových Windows. Microsoft by tak ohrožoval postavení konkurenčních vyhledávačů na trhu, domnívají se úředníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám