Hlavní obsah

V Česku je pět e-tržišť, každý měsíc zpracovávají tisíce objednávek

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku července uplynul přesně rok od spuštění nového systému elektronických tržišť veřejné správy. Prostřednictvím nich mají vybrané orgány státní správy povinnost zadávat některé veřejné zakázky. Každý měsíc takzvanými e-tržišti projdou tisíce objednávek.

Foto: tendersystems.cz

Největší je e-tržiště Tendermarket, jeho prostřednictvím se vypisuje devět z deseti veřejných zakázek.

Článek

Nový systém e-tržišť dlouhodobě zaštiťuje ministerstvo pro místní rozvoj, které zároveň vybírá jejich provozovatele. Ti musí splňovat přísná technická a bezpečnostní kritéria. Aktuálně jich je v Česku pět: Sdružení Tendermarket, Syntaxit, Česká pošta, Český trh a Vortal Connecting Business.

Největší je e-tržiště Tendermarket, provozované stejnojmenným sdružením. Jeho prostřednictvím se vypisuje devět z deseti veřejných zakázek. Jen v loňském roce, za necelých osm měsíců provozu, jich bylo více než 20 000. Na Tendermarketu je zaregistrováno 500 zadavatelů a 10 000 dodavatelů.

„Každý klient je pro nás významný a vážíme si ho, ať už je to ministerstvo, nebo malá obec. To se může zdát jako samozřejmost, ale ve dnešním konvenčním byznysu to bohužel obvyklé nebývá,“ konstatoval Pavel A. Eger, ředitel společnosti Tender systems, provozující Tendermarket.

Velká agregace nabídky a poptávky

E-tržiště jsou v současnosti považována za jeden z nejtransparentnějších způsobů zadávání veřejných zakázek, protože díky větší agregaci nabídky a poptávky je možné dosahovat značných finančních úspor.

Kromě ministerstev již nyní elektronické aukce využívají některé územní samosprávní celky (kraje, statutární města). Do budoucna se zvažuje také varianta, že i pro tyto orgány bude využívání e-tržišť povinné.

E-tržiště v Česku

:: Sdružení Tendermarket (e-tržiště Tendermarket)

:: Syntaxit s.r.o. (e-tržiště Gemin)

:: Česká pošta, s.p. (e-tržiště Centrum veřejných zakázek)

:: Český trh, a.s. (e-tržiště Český trh)

:: Vortal Connecting Business (e-tržiště VortalGOV)

Používání e-tržišť je pro zadavatele i dodavatele zcela zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám