Hlavní obsah

V Americe vyrobili optický disk, který má stejnou kapacitu jako sto DVD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký koncern General Electric představil optický disk s kapacitou 500 gigabytů, což je ekvivalent stovky disků DVD. Mikroholografický disk má stejné rozměry jako současné DVD a měl by se uplatnit především při profesionálním uchovávání dat. Firma ale věří, že najde uplatnění i na spotřebitelském trhu a v domácích přehrávačích.

Foto: Archiv, Novinky

Aby se technologie dostala k lidem, ale bude muset General Electric začít spolupracovat s výrobci přehrávačů. (Ilustrační forografie)

Článek

Disky Blu-ray s vysokým rozlišením obrazu v současné době dokážou uchovávat 25 až 50 GB. Mikroholografický disk umí pojmout desetinásobné množství dat, protože informace uchovává trojrozměrně, a ne jen v ploše.

Mikroholografická technologie stojí na tom, že se podařilo zvýšit schopnost hologramů na disku odrážet světlo. Technologie je ale stále v laboratorním stadiu. Společnost ve zprávě dodává, že hardware a software nového disku je natolik podobný současným technologiím, že mikroholografické přehrávače budou schopny přehrávat spotřebitelům současné disky CD, DVD i Blu-ray.

"Den, kdy si uložíte celou kolekci filmů s vysokým rozlišením na jeden disk, který podpoří i takové formáty jako třírozměrnou televizi, je blíže, než si myslíte," uvedl Brian Lawrence, který program holografického uchování dat v GE řídí. Aby se technologie dostala k lidem, ale bude muset General Electric začít spolupracovat s výrobci přehrávačů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám