Hlavní obsah

Uspěl v Česku i Rusku. Šestnáctiletý programátor nyní míří do Silicon Valley

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snem miliónů kluků celého světa usedajících k počítači je dostat se do bájného centra v Silicon Valley. Právě to se splnilo šestnáctiletému studentovi pardubické soukromé školy informatiky a ekonomie Delta Josefu Gajdůškovi. Dostal totiž hlavní cenu v mezinárodní středoškolské soutěži v programování Code-in 2014 pořádané společností Google.

Foto: archív SŠ Delta

Student Josef Gajdůšek

Článek

Na prohlídku Googleplexu v proslulém Silicon Valley poletí v červnu. Bude mu zde předána cena a bude mít také příležitost setkat se s inženýry. Kdo se zachytí drápkem, může se i těšit na skvělou budoucnost.

„Google Code-in je soutěž pro studenty od třinácti do sedmnácti let z celého světa, kteří se chtějí účastnit vývoje projektů, na kterých se podílí komunita programátorů bez nároků na honorář. Do soutěže je každý rok vybíráno několik organizací, jež mají zkušenosti s aktivním zapojením vysokoškoláků,“ sdělil ředitel pardubické Delty Jiří Formánek.

Ačkoliv je Pepa teprve ve druháku, má už za sebou pěknou řádku úspěchů nejen v českých soutěžích.
ředitel pardubické Delty Jiří Formánek

„Zveřejňují stovky problémových úkolů a studenti mají na jejich řešení sedm týdnů. Kdo jich vyřeší nejvíc a nejlépe, vyhraje,“ přiblížil Formánek Právu pravidla náročné soutěže, které se účastní nejmladší „ajťáci“ z více než stovky zemí světa.

Josef Gajdůšek získal hlavní cenu od organizace s poetickým názvem Haiku, která vyvíjí stejnojmenný operační systém pro osobní počítače. „Ačkoliv je Pepa teprve ve druháku, má už za sebou pěknou řádku úspěchů nejen v českých soutěžích pořádaných univerzitami a Akademií věd, ale i v Rusku a v USA. Programuje od svých jedenácti let,“ představil kluka, který se nemá moc k tomu, aby se sám chlubil, ředitel.

Do naprosté špičky mladých programátorů promluvilo Česko už podruhé. Mezi loňskými vítězi byl Dalimil Hájek z Prahy, jemuž hlavní cenu udělila organizace Apertium.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám