Hlavní obsah

Středočeši a Pražané si budou moci naladit více televizních programů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidem z jižní části Prahy a Středočeského kraje, kteří pro příjem televize využívají signál vysílače Cukrák, se od října rozšíří programová nabídka. Na tiskové konferenci o tom informovaly České Radiokomunikace (ČRa). Cukrák bude nově nabízet programy takzvané regionální sítě 8 (RS8). Ta nabízí kanály Noe TV, Sport 5, Slovak Sport 2, Óčko Expres, Mňam TV a Barrandov Muzika. Od října se síť rozšíří o i stanici regionalnitelevize.cz.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Radiokomunikace uvedly, že po spuštění vysílání na Cukráku bude regionální síť RS8 vysílat prostřednictvím 16 vysílačů v celé České republice. Multiplex využívají současní i noví provozovatelé televizního vysílání, kteří chtějí cílit především na obyvatele větších aglomerací a doplňují programovou nabídku celoplošného televizního vysílání (DVB-T).

Od října bude podle Radiokomunikací RS8 dostupná pro 57 procent obyvatel ČR, zejména v oblasti krajských měst a jejich okolí. Další rozšiřování regionální sítě ale České Radiokomunikace zatím neplánují, podle ředitele regulace a strategie ČRa Marcela Procházky to nedává ekonomický smysl.

Regionální síť 8, která začala vysílat loni v létě, má kapacitu osmi programů ve standardním rozlišení (SD) nebo čtyř programů v HD kvalitě. V souvislosti se spuštěním vysílání z Cukráku se změní některé její technické parametry. „Změny budou provedeny 1. října 2015 v brzkých ranních hodinách mezi 02:00 a 03:00,“ uvedl Procházka.

Dodal, že v některých případech bude potřeba znovu naladit televizní přijímače, aby byla nalezena aktuální programová nabídka. U společných antén by pak měli lidé podle něj kontaktovat správce svého domu, aby dovybavil společnou televizní anténu o zařízení, které RS8 přijímá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám