Hlavní obsah

V Česku začal fungovat unikátní portál pro nevidomé

Novinky, mif
Aktualizováno

Ve čtvrtek začal v České republice fungovat unikátní portál FriendlyVox, jehož hlavním cílem je zjednodušit práci s počítačem a internetem nevidomým. Server, který se má proti konkurenci lišit především jednodušším ovládáním, nabízí uživatelům e-mailového klienta, poslech rádií a ozvučení některých zpravodajských serverů, jako jsou například Novinky.cz. V budoucnu však plánují jeho tvůrci nabídku funkcí dále rozšiřovat.

Foto: friendlyvox.com

Úvodní stránka portálu FriendlyVox

Článek

„Celý život s manželkou pomáháme našemu nevidomému synovi překonávat bariéry, aby mohl rozvíjet své nadání a schopnosti. Možnost pracovat s ozvučeným počítačem byla jedním z klíčových momentů, díky kterému se Honzovi otevřela cesta ke kvalitnímu vzdělání a následně k pracovnímu uplatnění,“ nastínil otec Honzy a šéf společnosti TurboConcult Vladimír Jareš důvody, které ho vedly k vytvoření portálu pro nevidomé.

"Přitom jsem si ale opakovaně potvrzoval, jak složitá je pro nevidomé práce se speciálními programy, které dnes pro ozvučení počítače používají. A tak jsme s kolegy vymysleli řešení, které je provozně jednoduché a přátelské ke svým uživatelům. Moje motivace pro FriendlyVox není jen pomoci Honzovi, ale především těm, kdo nemají stejné možnosti a zázemí jako náš syn,“ podotkl Jareš.

Foto: mif, Novinky

Šéf společnosti TurboConcult Vladimír Jareš na čtvrteční tiskové konferenci, kde byl internetový portál FriendlyVox odhalen.

Portál FriendlyVox je uzpůsoben speciálně pro obsluhu bez zraku. Předčítání stránek a e-mailů, stejně jako procházení jednotlivých nabídek, může probíhat zcela bez monitoru. Zároveň ale mohou být zdrojové stránky zobrazeny, aplikace FriendlyVox v takovém případě stále běží na pozadí.

Novinka navíc využívá principu cloudu, všechna uživatelská data a nastavení jsou tedy ukládána na server. Uživatelé tak k nim po přihlášení získají přístup odkudkoliv.

Předčítání všech informací zajišťuje aplikace FriendlyVox, v podstatě jde o doplněk pro internetový prohlížeč Chrome, který může fungovat na libovolném počítači s operačním systémem Windows nebo MacOS s internetovým připojením. Samotná instalace je také uzpůsobena pro nevidomé.

K ovládání programu si uživatel vystačí pouze s klávesnicí, postupně by však mělo být doplněno také hlasové ovládání. Další výhodou je, že program se aktualizuje sám.

Základní funkce zdarma, pokročilé za poplatek

„To je jedna z největších výhod FriendlyVox oproti stávajícím odečítacím programům, u kterých si aktualizace musí zajišťovat uživatel sám, což mnoha nevidomým působí značné potíže,“ prohlásil nevidomý konzultant brněnského Tyflocentra Josef Konečný, který se zavádění výpočetní techniky pro nevidomé věnuje již od 90. let.

FriendlyVox však nedokáže ozvučovat libovolnou internetovou stránku, ale pouze vybrané weby, jež jsou zařazeny v jeho nabídce. Základní funkce portálu budou zdarma, pokročilé však budou v budoucnu zpoplatněny. Autoři počítají s tím, že paušální poplatek za využívání služby nepřesáhne průměrné měsíční poplatky za internetové připojení.

FriendlyVox je v současnosti k dispozici výhradně českým uživatelům. Kromě přidávání dalších podporovaných serverů a služeb by se v budoucnu měl portál dočkat také ozvučení v nových jazykových mutacích. Chybět by mezi nimi neměla slovenština, němčina a angličtina.

Návod, jak nainstalovat FriendlyVox do počítače, uživatelé naleznou přímo na domovské stránce portálu (zde).

Reklama

Výběr článků

Načítám