Hlavní obsah

Tvůrci softwaru nechtějí pohřbít Windows XP

Novinky, zgl

Přesně 8. dubna bude oficiálně ukončena podpora Windows XP. To znamená, že Microsoft již pro tento operační systém nebude vydávat žádné aktualizace. S ohledem na to, že tuto platformu využívá stále několik desítek miliónů uživatelů po celém světě, softwaroví vývojáři řeší, co dál. Řada z nich plánuje uživatelům poskytovat aktualizovaný software i nadále.

Článek

„Ač je tento systém na trhu téměř 13 let, je stále populární a uchovává si významný tržní podíl. Společnost Microsoft jej z pohledu podpory nových verzí Internet Exploreru odepsala již dávno, jiní ohlásili ukončení podpory tohoto systému do budoucna,“ uvedl Pavel Cvrček ze serveru Mozilla.cz s tím, že Firefox bude podporován i nadále.

To znamená, že pro tento internetový prohlížeč budou vycházet v rámci aktualizací nejen různá vylepšení, ale hlavně důležité bezpečnostní záplaty. „Pro bezproblémový provoz Firefoxu na Windows XP je potřeba mít nainstalován Service Pack 2, nejlépe však ten třetí,“ podotkl Cvrček.

Bezpečnostní experti se přou

Stejný postoj mají i zástupci antivirových společností. Zástupci Sophosu uvedli, že plánují podporovat svůj bezpečnostní software na ikspéčkách nejméně do září 2015. Společnost AVG zase na konci ledna oznámila velkou aktualizaci svého programu PC TuneUp, ve které také uvádí podporu téměř 13 let starých Windows.

Nutno podotknout, že i když Microsoft ukončí podporu, aktualizace antimalwaru pro ikspéčka budou vycházet ještě rok po ukončení podpory. Přesto bezpečnostní experti amerického softwarového gigantu doporučují přesedlat na novější verzi systému.

Windows XP jsou totiž podle nich náchylnější k nejrůznějším počítačovým hrozbám, a to nejen kvůli ukončení podpory. Riziko nákazy je až šestkrát vyšší než u poslední generace – osmiček, což dokládá zpráva Security Intelligence Report 15, která analyzuje informace o počítačových hrozbách více než miliardy počítačů po celém světě.

Je to podobné, jako když řidič nechce vyměnit své staré auto, jehož bezpečnostní výbava neodpovídá současným požadavkům.
Lukáš Křovák, manažer divize Windows Client společnosti Microsoft v České republice

„Nejnovější zpráva o kyberbezpečnosti jasně ukazuje, že uživatelé, kteří budou po 8. dubnu používat Windows XP, vystavují sebe, svoji rodinu a své přátele zvýšenému bezpečnostnímu riziku,“ varoval již dříve Lukáš Křovák, manažer divize Windows Client společnosti Microsoft v České republice.

„Je to podobné, jako když řidič nechce vyměnit své staré auto, jehož bezpečnostní výbava neodpovídá současným požadavkům, nelze ho vybavit novými prvky a již se na něj ani nevyrábějí náhradní díly. Auto sice obstojně jezdí, ale pro rodinu není bezpečné a jeho provoz není efektivní,“ konstatoval Křovák.

Podle statistik analytické skupiny StatCounter byla ikspéčka v lednu druhým nejpopulárnějším operačním systémem na světě s podílem 17,78 %. Prvenství patří Windows 7 (50,27 %). Na třetí příčce se pak umístil systém Mac OS X od Applu (7,67 %) a na čtvrté Windows 8 (7,34 %).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám